Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Bővül a város

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2023-02-19 

Kapcsolódó Youtube short - rövid videó

Keresőszavak: auhagen, város, sorház, épület, igra,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

A házakat először papírból vágom ki, méretarányosan

Az Auhagen TT kínálatának egyik nagy hiányossága, hogy a városi sarokházaknak kínálata szegényes. Van a H0-TT (1:100) méretben egy sarokház két változatban (kék színben söröző 12249 illetve fehérben Ír Pubként 12255), egy pékség (12447), amely épületek a többi hasonló méretű sorházhoz sorolhatóak. Van továbbá, az általam átépített patika (12269), ami a való életben is egy különálló épület, illetve a TT méretű 3 emeletes sarokház (13334), amit bár háromféle szögben is megépíthető, de szerintem csak az újabb fejlesztésű TT méretű többszintes házzal mutat jól. Összefoglalva, olyan igazi házsorindító épület a pékségen kívül nincs a kínálatban. Semmi különlegesre nem gondoltam, csak mondjuk, mint Győr belvárosában a linken látható sárga vagy a vörös házra: https://www.google.com/maps/@47.6900576,17.6346378,3a,75y,126.92h,85.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPm4CoEZtlhEmJ0VA-FO5QA!2e0!7i16384!8i8192

Elképzelés az Auhagen 12250 ház átépítésére

Van már egy 12250-es cikkszámú ház a városban: egyemeletes, tetőtéri nagyobb szobával rendelkező eklektikus épület, de olyan nagyon különös dolog nincs rajta. Az eredeti elképzelés szerint 3 Auhagen sorházból alakítottam volna ki kettőt a tűzfalak cserélésével, de kicsit változtattam. A korábban bemutatott, keskenyebbre átépített patikából maradt egy fal, ezt kombináltam volna össze a sorházzal, úgy, hogy ez az oldalon legyen a harmadik fal, így még is költséghatékonyabb. A tető timpanonja különálló elem, ezt is gondoltam beépíteni az új épületbe, de mivel a patikából megmaradt oldal egy kiugró lépcsőház, lemondtam erről.

A várost, hogy el tudjam képzelni, kartonpapírokból állítottam elő mérethelyes házakat, A házak nem teljesen készültek el, volt, hogy nem volt rajtuk tető sem, az ablakok sem voltak kivágva, ugyanakkor legalább annyira részletesek voltak, hogy mérethelyesen lássam a valóságban az elképzelésem. Először sima fénymásolópapírral és műszaki rajzlappal próbálkoztam, de sajnos az oldalfalak nem voltak elég erősek, egy idő után berogytak.

Eltérő oldalfalak

A patika oldalfalának beépítése

Az oldalfallal több probléma is volt: egyrészt szélesebb volt, mint a másik oldal, másrészt az emeleteket elválasztó szegély sem ott futott, ahol a másik háznak. És volt még egy hiba, amit csak az összeszerelésnél vettem észre: az oldalfalak magassága sem egyforma, mintegy milliméter különbség van köztük, amit végül a tetővel csaltam el, mivel akkor már nem volt lehetőség a szétbontásra. (Teljesen jogos a felvetés, ami a sorok olvasása során a gyakorlottabbak jutnak, nem szabad lustának lenni, elő kell venni a tolómérőt, mert a sima vonalzó csal.)

A patikából származó oldal szélességét többféleképp is lehet kezelni, de én nem akartam lemondani a házfal két oldalán futó vakolat díszítésekről sem, ezért a bejárat felett kiugró lépcsőház mellett vágtam el a műanyagot és a hosszúkás ablakokat tartalmazó részt rövidítettem, a lépcsőháznak ennyi is elég lesz.

Szerencsére a ház frontoldala a tűzfal méretére vágható úgy, hogy a ház ritmusa is megmarad.

A sorház oldalfalából főhomlokzat

Természetesen, az oldalfalak is szélesebbek, mint a ház tűzfala, de szerencsére az ablakok mellett vágva pont megkapjuk a megfelelő méretet és a ház ritmikája, arányossága sem sérül.

Az ilyen leírásokban mindig idegesített, hogy elmondják mit csinálnak aztán hipp-hopp már meg is van, csak éppen a hogyan leírásáról feledkeznek el.

Műanyag vágása

Az Auhagen házak anyaga puha műanyag, de azért nem olyan lágy, hogy egyszerűen lehessen vágni. A megfelelő vágáshoz a műanyag vagy fa vonalzó nem megfelelő, mivel a szike megszaladása esetén jobb esetben abból metsz ki egy darabot, rossza esetben az ujjat vágja. A képen látható festett fém vonalzó sem megfelelő, mert a itt meg a festékben fog elakadni, a tiszta fém vonalzó a legmegfelelőbb. Vannak emberek, akik a szikére esküsznek, más az egyszerű tapétavágóval is jól boldogul, én mindkettőt használom, de az én érzésem szerint itt a szike a jobb.

A műanyag vágására két technikát is használok. Az egyik szerint a szikét/pengét erősebben nyomva kétszer-háromszor elhúzom a vonalzó mellett, így nagyjából a feléig vagy háromnegyedig vágom az anyagot, majd letöröm. Ez utaknál, kőfalaknál megfelelő lehet, mivel a törés nem mindig sikerül pontosan, csiszolni kell utána. A másik technika szerint nem nyomom a szikét/tapétavágót, húsz-harmincszor elhúzom a fém vonalzó mellett. Ez utóbbi technikával szép éleket kapunk, de nagyon kell figyelni arra, hogy a vonalzó semmit nem mozdulhat és a tapétavágó esetében is érdemes új pengével nekiindulni. Az utóbbi technikához kell egy kis türelem is, mert első alkalommal eltart egy-két percig, amíg elkészül a vágás. Persze az interneten látni nagyon profikat is, akik pár másodperc alatt végeznek egy ilyen vágással, de én nem építek napi szinten házakat, így ez számomra is elérhetetlen szint.

Az első próba, itt úgy gondoltam elég csak ragasztani

Első próba

A következő lépés az alapra próbálás volt. Jelen esetben az alapkereten semmit nem kellett változtatni, de érdemes rápróbálni az egyes oldalelemeket, hogy ragasztás előtt kiderüljön, kell-e esetleg még csiszolni, vágni.

Az alapkeretről el kellett távolítanom a jobb oldali bejárati lépcsőt, mivel a patikából származó oldalfalon nem ott van a bejárat. A másik változtatás pedig abból állt, hogy sokalltam a három bejáratot, így a homlokzatra egy bolt került. Az Auhagen készlethez adnak régi típusú kirakatot, azonban ennek a mérete is az oldalfalhoz van igazítva, tehát itt is vágni kellett. Mivel kicsi és vastag alkatrészekről volt szó, a fentebb ismertetett módszerek közül az elsőt használtam.

A tűzfal is egyszerűsödött, a tetőt is könnyebb feltenni

További beavatkozást kellett tennem a tűzfalon is. az Auhagen padlástér beépítés miatt megemelt tetőelrendezését ilyen sarokházaknál nagyon nehéz jól lekövetni, ezért a patika esetében is alkalmazott, és a való életben is többször előforduló egyszerűbb tetőszerkezet mellett döntöttem. A lenti képen a két technika különbsége jól látszik, felül vágtam és törtem, alul meg csak sokszor, finoman húztam át a pengét. Felül csiszolni kell még a törés után megmaradt sorját. Az alsó oldalt is megcsiszolom, de ez a művelet a ragasztás előkészítés miatt szükséges, hogy egy kicsit érdesebb legyen a felület.

Itt kellett olna, hogy feltűnjön a hiba. A ragasztás után még van egy kevés idő, hogy javíthassak.

Oldalfalak beállítása

Ez lett volna az a pont, amikor fel kellett volna, hogy tűnjön, a jobb oldali fal a kelleténél magasabb, de sajnos csak akkor vettem észre, amikor a főhomlokzatot akartam illeszteni.

A modell házak építéseknél általában először összerakom az összes oldalt, ajtóval, ablakkal, díszítéssel, de most a hátsó és bal oldal ragasztása után bepróbáltam, hogy nézne ki a jobb oldala, mennyit kell mozgatni a külső falat. A ragasztás során van egy-két perc időm mozgatni az oldalakat, mivel a műanyagot a ragasztó oldja, és amíg nem párolog el teljesen, egy folyékony anyag van az oldalak között. A ragasztás a egyrészt a gyártó által is javasolt Sárga UHU ragasztóval, a jobb oldali fal esetében a Revell gyorsabban kötő, oldószeres ragasztójával végeztem el.

Megcsináltam a színpróbát is, egy kicsit régiesebb ház benyomását keltő karamell színt fog kapni a ház. Szeretem ezt az árnyalatot, mert koszolás nélkül is sugározza magáról az éveket.

Régi stílusú, kisvárosi cipőboltot készítettem, jobban illett szerintem a kiugró kirakat ehhez a házhoz

Cipőbolt

Az oldalfalak fixálását követően beragasztottam az ajtókat, ablakokat, függönyöket stb. Kicsit nehezebb volt, amint, amikor csak 1 oldallal dolgozik az ember, de a nyitott oldalon keresztül megoldható volt.

Mivel eredetileg nem terveztem boltot, el kellett gondolkodnom mi költözzön az üzlethelyiségbe, végül a cipőbolt mellett döntöttem. Az internetről szabadon felhasználható cipő fotókat gyűjtöttem, elrendeztem, kinyomtattam, kivágtam és a rendelkezésre áll bő 4 milliméteres helyen több sorban rendeztem el, hogy valami térhatást adjanak.

A bolt kerete sem maradt az eredeti világosbarna, sötétebbre festetettem, miután a vágás helyét mestertapasszal kitöltöttem, és a száradás után csiszoltam. Első lépéseben az oldalfalat ragasztottam fel, majd az ablakok alatt futó párkányt próbáltam mestertapasszal kiegészíteni. Ezt követően került fel a kirakat és a boltfelirat. Utolsó lépésben megkapta a bejárat a levágott lépcsőt is.

A papírból készült előkép és a kész modell egymás mellett. A tetőt is először papírból készítettem el, ez múltkor is jól működött.

Tetőépítés

Minden ház kritikus pontja a tető, főleg, ha nem a gyári megoldást választjuk. Az eredeti elgondolás két trapéz és egy háromszög találkozása volt, azonban a patikából származó oldalfal miatt ez így nem volt kivitelezhető. A korábban tesztelt módszerrel most is papírból készítettem el a végleges méreteket, követve az előzetes elgondolásokat is. A patika tetejéből semmit nem tudtam átemelni – legfeljebb a megvalósítás mikéntjét – mivel a tető szöge eltérő.

A lépcsőház tetőzárásával sokat szenvedtem, de legalább előkerült a megfelelő fémvonalzó is.

A tető ugyanaz a kifutott Noch termék, ami a patika építéséhez is használtam, több házhoz is elég a lap.

A gyári Auhagen épület esetében a kémény rá van ragasztva a műanyag tetőre, én ezt nem tudtam megtenni, mert a felület nem egyenes, így ezen a házon a tetőn vágott négyzet alakú lyukba lett beragasztva.

Az is látszik, hogy nem sikerült elsőre jól feltenni a lépcsőház tetejét, ragasztás után visszabontottam. Azt is terveztem, hogy bádogot ragasztok a tetők találkozásához, ehhez a kontaktlencse zárófóliáját használtam, A tervet megvalósítottam, de nem sikerült jól többszöri próbálkozás után sem, ennek technikáján még dolgoznom kell.

Ebből a szögből jól látszik a csalás: ezen az oldalon hosszabb a tető

A háznak ez az oldalán látszik a csalás: a tető fél cserépsorral lejjebb ér véget a hozzánk közelebbi oldalon, mint a homlokzaton. A kúpcserepek ugyanúgy az IGRA terméke, mivel azok bordó színe közelebb áll a Noch cseréphez, mint az Auhagen által gyártott. A képen a háttérben az Auhagen eredeti épülete van összerakva, látszik a tető eltérése, illetve az is, hogy a két kémény helyett csak egyet használtam.

Az átalakított ház, mögötte az eredeti, gyári verzió, hátul pedig a papírépület, amin az ötletet próbáltam.

A patika épületéből megmaradt oldal kapcsán éreztem úgy, hogy kopottas hatást állna a legjobbam, mert számomra ez a kiugró lépcsőház a XX. század eleji gyártelep épületeit idézi, amelyek nem igazán gyakran voltak felújítva.

A saroknál a két tető találkozása egy pontban történik, de a díszcsík a patika épületén lejjebb húzódik. Bár sárgára van festve és helyette fogpiszkálóból és mestertapaszból készítettem egy újat, hogy a saroknál folytonos legyen. Látható, hogy a dísz a lépcsőháznál lejjebb, a homlokzaton eredetileg kialakított dudorra került.

Sokat gondolkodtam azon is, érdemes-e folytatni a díszítőelemeket a főhomlokzaton, de annak pont a klasszicista stílust idéző egyszerűsége tetszett, így elvetettem. Ha elkészítettem volna, akkor vastagabb a papírból készíteném, viszont akkor az emeleten minden saroknak kellett volna kapnia.

Utólag már sokkal több mindent másképp csináltam volna, érdemes lett volna szigetelőszalaggal összerakni a házat, mert az olyan eltérések, mint a fal magassága vagy a díszcsík eltérése kijöttek volna és az alapból való levágással ezeket lehetett is volna orvosolni.

Adatlap

Gyártó: Auhagen
Katalógus száma: 12250
Mérete: 75 x 73 x 101 mm
Méretaránya: 1:100 (H0 / TT)

Patika toronnyal

Tornyos házak szerintem hozzátartoznak egy kisvároshoz, így a városháza mellett még legalább egy ilyen épületet szerettem volna a városba.Az Auhagen kínálatában van számos tornyos épület, ezek közül a H0/TT 1:100 méretarányú 12269-es katalógusszámú patikaépületet választottam. Ez a ház önállóan áll, de én egy házsort szerettem volna lezárni ezzel az épülettel. A gyógyszertár szélesebb is, mint a sorházak, ezért mindenképpen át kellett alakítanom, hogy az elképzelésemhez használni tudjam.

Tovább a bejegyzéshez

 
Vasútmodell kiállítás, Szolnok, Agora

Amikor 2019-ben elindítottam a blogot, az első elképzelésem az volt, hogy a szolnoki vasútmodell kiállításról szóló beszámolóval kezdek. Egy időben az őszi TEMOFESZT előtt ez volt a legnagyobb ilyen esemény, március 15-e körül tartott rendezvénnyel indult el számomra a terepasztalozás. Aztán a blog nem indult el 2019. márciusban és az Aba-Novák Agora sem rendezett ilyen eseményt.
Idén március 15-ét követő hétvégén tartották meg az eseményt, és az érdeklődés igen nagy volt, mintegy fél órás sorban állás után jutottam be. A TT, mint méretarány, nem jelent meg egyik asztalon sem, egy svájci témát modellező H0 méretű asztalon a keskeny nyomköz miatt használtak TT síneket.

Tovább a bejegyzéshez

 
Bréking: 7 új magyar vasúti kocsi a 2023-as Tillig katalógusban

Ma reggel megjelent a TT méret legnagyobb gyártójának, a Tillig cég katalógusa, ami 3 oldalnyi, összesen 7 darab magyar modellt tartalmaz. Azt hiszem rajtam kívül sokan várták a "Halbi" vezérlő megjelenését, amely idén befuthat (mint a képen szereplő újabb festésű változat Kőbánya-Kispestre).

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.