Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Patika toronnyal

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2023-01-07

Kapcsolódó Youtube short - rövid videó

Keresőszavak: auhagen, város, sorház, épület, igra,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

Tornyos házak szerintem hozzátartoznak egy kisvároshoz, balra egy kép Balassagyarmatról, jobbra pedig Vácról

Egy kisvárosban kell lennie legalább egy tornyos sarokháznak – legalábbis én így képzelek el egy kistelepülést. Jó példa erre Balassagyarmat, ahol a vasútállomástól elindulva szinte minden sarkon van egy tornyos ház, csak abból látjuk, hogy közeledünk a belváros felé, hogy ezek az épületek egyre több szintből állnak. Példa lehet Vác is, ahol pár sokra a vasútállomástól lehet látni egy kerttel övezett sarokházat.
Az Auhagen kínálatában van számos tornyos épület, ezek közül a H0/TT 1:100 méretarányú 12269-es katalógusszámú patikaépületet választottam. Ez a ház a váci képhez hasonlóan önállóan áll, de én egy házsort szerettem volna lezárni ezzel az épülettel. A patika szélesebb is, mint a sorházak (110 mm az 58mm-rel szemben), ezért mindenképpen kilógott volna. Ez utóbbival megbékéltem, mert nem találtam rá jó megoldást, de azzal nyugtattam magam, hogy a régi városokban sem igazodtak a házak egymáshoz, mai napig látni ki-és beugrásokat, és az utcák sem egyenesen futnak.

Próbáltam minél kevesebb vágással megoldani az átalakítást

A terv

Az eredeti terv az volt, hogy megpróbálom a ház szélességét 58 mm-re csökkenteni, de hamar kiderült, hogy nem fog menni. Az épület nem Lego, gyakorlatilag minden oldala más hosszúságú, ezért a cserék lehetősége is korlátozott, vágni lehetne belőle, de akkor a díszítés sérül, azt utána javítani nagyon sok munka.
Az épületet – mint a legtöbb Auhagen termék esetében - egy keretre építjük fel, ahol az oldalak egymást is tartják, ezért az alappal körültekintően szerettem volna bánni. Maradt még csomagolásból 1 centi vastag hungarocell, ezt szikével könnyű volt vágni, magassága megtartotta az oldalfalat. Lehetett volna ez egy vastagabb karton- vagy hullámpapír is, a falakat mellétéve látni szerettem volna az épület tömegét.
Az első lépésként a falakat próbáltam megfelelő sorrendbe tenni, a keret tervezéséhez a hungarocell darabot használtam. A végeredményt alul látható: keskenyebb lesz az épület (megszűnik a bal oldali kiugrása) és ehhez igazán sok helyen nem is kellett az alapot vágni és ragasztani. Az utcafront a torony két oldalán változatlan marad, a másik oldalt a rövidebb fal miatt ferde lesz az épület háta. Persze, arra figyelni kellett, ahol a pinceablakot tartalmazó falnak és az alapnak egyeznie kell.
A tetőt is újra kellett alkotnom, mivel a készletben lévő darab egy darabból álló öntvény, amire szintén azt mondtam, hogy szép megoldást nem tudok alkotni belőle. Amit nem tettem meg, az a tető modellezése volt, mert utólag úgy érzem, egyszerűbb lett volna a tervezési fázis után megépíteni. A tető meredekebb lett, ezért a manzárdszobákról lemondtam, illetve csak a végén vettem észre, hogy a torony így hátrafelé dől (bár ez utóbbin lehet, hogy változtatni fogok).

Egy réteg festék kevés

Színezés

A terepasztalomon sok ház átfestett, a gyári színt csak néhány világosabb színű háznál hagytam meg. A patika esetében is úgy döntöttem, hogy a barnás árnyalat nem tetszik. Egy XX. század második felének megfelelne egy a szomorkás szín, de a terepasztalom inkább a XXI. század elejét idézné, így mindenképpen valami világosabbat szerettem volna. Két színt választottam, a ház belső oldalfalán végzett próbafestés után a karamell színt kapta az épület.

Három réteg után szép eredményt kapunk

Festéshez most is a Héra színezőpasztáját használtam, hígítás nélkül. Azt hiszem jól látszik, hogy az első kenés után a fedés nem volt tökéletes, de hozzá kell tenni a színezőpaszta nem modellfesték, nem erre tervezte a gyártó. További hátránya, hogy óvatosan kell bánni a modellel, mert lepattanhat a festékréteg, de számomra mindezeket ellensúlyozza, hogy tetszenek a színek, és mivel az életben is ezeket használjuk, nem műanyag-hatásúak. Biztos lenne olyan szín, ami megfelelne, viszont nekem tetszik a pasztában, hogy egységes színt ad, kiadós, évek alatt sem szárad be, ami sok modellfestékről nem mondható el. Végül három réteget vittem fel, ami már jó fedést biztosított.

A falak állnak, csak a hátsó fal nincs a helyén.

Amiket elrontottam

A festés és a lábazat és az ablakok ragasztása után így álltam. Sajnos, két hibát is elkövettem: egyrészt a fehér műanyag, amit csak biztosításként tett fel az alapra, lassan feloldódott a használt UHU ragasztóval folytatott reakció során. Az UHU ragasztó a PVC oldalfalakat is oldja, de csak annyira, hogy jól tapadjanak. A másik hiba az volt, hogy nem terveztem meg előre, hogyan fog állni a tető, így a bal alsó elemet hosszabbra kellett volna hagynom, de nem tudtam mennyivel. A hátfal hosszabbításához használt műanyag nem volt elég erős, így azt az Auhagen téglafalára kellett cseréltem, és mivel nem terveztem meg a tetőt, nem lett az sem magasabb.
Az torony oldalán kapott egy kis fehéret, illetve egy 1892-es építési évszámot. A évszámot fogpiszkáló hegyére tett festékkel pettyeztem fel.
Ez volt a magyar építészet azon korszaka, ahol a sok neo- hatás keveredett az épületekben, de a század végére a neoreneszánsz került előtérbe. Egy időben ezt hívták ezt a stílust eklektikának, manapság inkább historizmusnak, én ezt a házat is ebbe az irányzatba soroltam.
Utólag olvastam el a Auhagen oldalán, hogy ennek az épületnek az eredetije a Drezda és Lipcse között félúton fekvő Oschatz városban található, terveit 1896 júniusában fejezték be, az évszámmal akkorát nem tévedtem. Egy 1962-ben kiadott képeslapot sikerült találnom a neten erről az épületről, van némi különbség, de egyértelműen felismerhető az épület. Egy 2017. júliusi képen áll még a ház, de már elveszítette tornyát.
A hátsó falat végül újra gondoltam, kapott felül egy kis kiegészítést, illetve az alsó vakablakból bejárat lett A téglafal közös lesz a másik házzal, a díszesebb rész lesz a kiugrás. Az utólag emelet falat belülről fogattam hozzá az alaphoz, a lebegő részt a tető fogja megtartani

Patika felirat az IGRA lézer-vágott papír betűiből készült

Bár a csomagban kaptam fekete, műanyag Aphoteke feliratot, de volt az IGRA modelltől lézervágott papír is, ebből inkább kiraktam a patika nevet. Az UHU ragasztó a festéket is oldotta, így javító festésre volt szükség. bármennyire is igyekeztem, a felirat festékes lett, most úgy néz ki, mintha az ötvenes évek fém felirata maradt volna a házon.
Még egy kis eltérés van a ház tornyos sarkánál a gyári változathoz képest: a bejárat fölött kis erkély lenne, azonban a pár milliméteres alkatrész sehogy nem maradt a helyén, ezért csak rácsot kapott, mintha franciaerkély lenne. Nem is bántam nagyon, így jobban látszik a felirat.

A tetőt újra kellett gondolni. Mivel erre nem gondoltam az elején menet közben keményebb papírból vágtam ki.

A tetőt keményebb papírlappal próbáltam megtervezni, ez csak több próbálkozás után sikerült. A tetőt egy olyan A/4-es lapból vágtam ki, amely domború mintát tartalmazott. Noch ezt a cseréplemezt már nem gyártja, az egyik modellezőboltban az utolsó darabot vásároltam meg belőle. Látványosabb, mint az Auhagen több évtizedes műanyag lapja, de a modernebb megoldásokhoz képest olcsóbb, és még egy házra maradt is belőle.

A majdnem kész állapot

Ez már a majdnem kész állapot: felkerült a tető, az ereszcsatorna, a kémény, fekete színnel koszolva is lett a cserép, illetve a fal széle, ahol füst érheti. Itt sem volt cél a túlkoszolás, egy nemrégiben felújított házat szerettem volna építeni. A tetők illesztésére az előző bejegyzésben bemutatott készlet kúpcserepeit használtam. A kúpcserepek az igazihoz hasonlóan belül üregesek, így jobban fekszenek a tetőszélekre, illetve egymásba lehet ezeket dugni, így kevesebb a hulladék is.

Szemből így néz ki az épület, a toronnyal kell még valamit tennem.

Felkerült a torony és a szélforgó is. Itt nem. oldalról azonban jobban látszik, hogy ez a torony állhatna másképp is. A patina szín annyira nem tetszik, de majd erre is kitalálok valamit.
Az épület ára a bejegyzés írásának időpontjában 8.300 és 9.000 Forint között volt, a tetőcserépre 2.500 Forintot költöttem, de marad belőle még egy házra való, illetve a házból is egy olyan fal, amit egy házsor lezárására tudok használni.

Adatlap

Gyártó: Auhagen
Katalógus száma: 12269
Mérete: 125 x 110 x 110 mm

Boldog új évet – itt a PIKO 2023-as katalógusa

Idén ez lesz az utolsó bejegyzésem, ahogy az elmúlt két évben is a PIKO katalógusáról írtam le ilyentájt a véleményem. A PIKO hagyományosan az év utolsó napjaiban adja ki katalógusát, ami a következő évben forgalmazott modelleket tartalmazza.
Annak ellenére, hogy novemberben a PIKO a helyi képviselettel közösen magyar katalógust adott ki, nem vártam nagy dolgokat, de amit vártam, azt meg is találtam.

Tovább a bejegyzéshez

 
Nyomozás egy börzén vett vagon után

A börzék hozzátartoznak a gyűjtés területei közé, évente egyszer találok valami számomra érdekeset. A megvásárolt vagon már oldalról is izgalmas: csak az egyik oldalon vannak ajtók, a másik oldalon a ponyva rögzítéséhez vannak eszközök.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.