Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Ültessünk fákat!

Modellbemutatás • 2024-03-16 

Keresőszavak: auhagen, fa, bokor, város, terepépítés,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

A dobozban most nem volt sok alkatrész.

A terepasztalom városába néhány újonnan ültetett fával szeretném színesíteni, ehhez pont megfelelő volt az Auhagen 70950 cikkszámon kiadott 10 növendékfából álló csomagja, amely igazán látványosan mutatott a képeken.

A doboz tartalma

A dobozban 5 pár utcaseprő-szerű dolgot, két alaplapot, egy érdekes lombanyagot, meg pár leírást találunk. Bár általában az első lépésekhez szükséges alkatrészeket levágom, lecsiszolom, most visszafogtam magam.

Próbáltam olyan barna színt keverni, ami elsőre nem a tiszta barna színt adja.

Milyen színű a fa?

Az óvodások kórusban kiáltanák: barna! És olyan, mintha a gyártó itt meg is maradt volna, betöltötte a barna színezőt és elindult a tömeggyártás. Őszintén, ilyen barna színt ki látott már a fák törzsén? Ha közelről megnézzük a fákat, nem egy tiszta szín alkotja a törzset, sárga, szürke, fekete árnyalatot veszünk észre először, és csak utána a barnát. Fogtam egy sötétebb barna színt és összekevertem világosabb szürkével, hogy ezzel fessem le a fák törzsét és ágait.

A támfákhoz eltérő színt szerettem volna használni, mert ezek a városokban sohasem barnák.

A támfák, ha megnézzük ültetés után általában sárgásak, ezek legtöbbször fenyő- vagy akácfából készült karók azonban hosszabb idő után már beszürkülnek. Én egy friss ültetést szeretnék, így inkább egy világos fenyő, vagy akác színt szerettem volna. ehhez narancssárgát kevertem egy világos krémszínhez – és kaptam egy tojáslikőrszerű árnyalatot. Nem az igazi, de még mindig jobb, mint ez a barna szín.

Az első két fa, megszenvedtem velük és annyira szépek sem lettek.

Nálam a leírás követése nem vált be

A leírás szerint levágjuk a fácskát és a támokat a fröccsöntési csonkról, megreszeljük, hogy egyenes legyen, és ezt követően fel kell ragasztani az alapra.
Logikus, a négyzet alakú alapot könnyebb fogni, mint a vékony rudacskákat. Az alaphoz ragasztáshoz UHU-t használtam, amely gyorsan szárad. Elég pontosnak kell lenni, az alaplap talán, ha 1 milliméter vastag, ebbe van négy, pár tizedmilliméter mély lyuk, hogy tartsa a fát. A tubusos UHU-t sajnos nem ennyire precíziós ragasztásra találták ki, de más nem volt itthon (van erre egy tűs ragasztó, amit az Auhagen 53517-es cikkszámon kínál, azzal, nem lett volna ilyen probléma.) A lombok ragasztására Busch ragasztósprét használtam. A Busch ragasztó gyorsan szárad, de kezdetben folyik, le is jutott az aljára, ahol fel is oldotta az UHU ragasztót, a fa feldőlt én pedig mindenhol ragasztós lettem. A következő fa esetében már fejjel lefelé dolgoztam, aztán az összes többit már le sem vágtam.

Ez a lombanyag az eddigi legjobb, amivel dolgozhattam.

Maga a lombanyag új megközelítést jelent: egy polifiber alapra apró levelek vannak szórva. Tapintásra hasonlít egy kicsit a Busch bokraihoz, egy puhább rétegen van egy keményebb, ragasztott felső rész. Ha el kezdjük szétszedni, akkor egy polifiberhez hasonló anyagot kapunk, amihez erősen kapcsolódik a lombanyag. A húzásnál figyelni kell, hogy ne nyomjuk össze lombot, és ha nem kapkodunk, könnyen téphető

A sötétzöld csemete lombja Noch levelekből és Polifiberből készült, két lépésben. Ehhez a hatáshoz az Auhagen lombját csak egyszer kell ragasztani.

Korábban készítettem én is bokrokat, egy esetben megnéztem, hogy nézne ki a módszerem egyszerűsített verziója, mint növendékfa. A fám úgy készült, hogy a fát lefújtam ragasztóval, tettem rá vékony polifiber csíkokat, újra lefújtam és megszórtam sötétzöld Noch levéllel. Bár a szín miatt sokkal tömöttebbnek tűnik, és több polifibert is használtam, de közelebbről nézve hasonló eredményt kapunk: egy vékony száron látható leveleket. Lehetett volna tovább lazítani, ha szórok rá rövidebb-hosszabb statikus füvet a második körben és erre szórtam volna rá a leveleket, de így is szép eredmény született.

A készítés két fázisa. Utólag a festésen javítanom kellett, az akril nem fedte le mindenhol az első kenés után a barna műanyagot.

A bevált sorrend

A bevált sorrend végül így alakult:
1. A száron rajta hagytam a fácskákat.
2. Az ágakat széthajtottam, ha úgy ítéltem meg, vágtam is le belőlük.
3. Kivettem a lombanyagot, vékony csíkokra szakítottam szét. Egyszerre nem lehetett sokat, mert amint letettem a papírra, ismét összegabalyodtak.
4. A fákat a fröccsöntő csonknál megfogtam, a lefelé fordított csemete ágait lefújtam ragasztóval, a csíkokat egyesével ráillesztettem. Ha volt még hiányérzetem, arra a területre a lehullott apró levelekből szórtam.
5. A fa másik oldalával is eljátszottam a 4. pontot.
Természetesen, amikor már kész voltam a 10 csemetével, vettem észre, hogy az Auhagen az oldalán részletesebb útmutatóval is segít. A hivatkozott összeállításban megjelenik egy fekete gyökérvédő rács is (csikkszám: 42658, ára 3.700 Ft), amit a növény alá lehet tenni, még az összeállítás előtt. Ez a kiegészítő külön kapható, lézervágott papírlapokat tartalmaz.

Összefoglalás és adatlap

Vegyes érzéseim vannak. A szett ára az írás pillanatában (2024, március) 26,50EUR az Auhagen oldalán, ami Magyarországon 9.277-10.990 Forint közötti ártartományt jelent, azaz 1 fa bekerülési költsége 900 Forint fölött van. Ennyi pénzért más oldalakon – lényegesen egyszerűbb kivitel mellett – 3 kisméretű, apró szivaccsal borított fát is lehet kapni, készen. Más kérdés, hogy az ilyen fák hatására kezdtem el én is bokrokat építeni, a fák készítésével meg kísérletezni, nekem azok nagyon nem tetszettek. Azonban akárhogy nézzük, a szett ár – érték arányt nézve drága.
Másik oldalról a doboz egy olyan, máshol nem látott innovációt tartalmaz, aminek segítségével egy lépésben lehet valósághű lombkoronát előállítani, ráadásul a lombanyag fele meg is maradt. Próbáltam keresni az Auhagen termékei között, hátha elérhető külön is, de még mindig az 50-60 éves színes szivacsdarabok az uralkodóak a kínálatban. A csemete lombjához hasonló új fejlesztést az aranyeső/aranyvessző/aranycserje formájában találtam 70902-es cikkszámon virágzó, illetve egy 70901-esben pedig leveles változatban, ami valljuk meg, nem ugyanaz.
A modell fák magassága több, mint 4cm, ami egy más nagyságrend a 1,5-1,7 centiméteres TT emberkék testhosszához képest. Ebben a törzs-körméretben a fák jellemzően 2-2,5 méter magasak, ezek a csemeték azonban jóval termetesebbek. A megadott legnagyobb, H0 méretarányból visszaszámolva a tervezők 3,7 méteres fával számolhattak, ami TT-ben 3,1 centiméternek felelne meg, így a csemetefák esetében véleményem szerint a méretfüggetlenség nem biztos, hogy jó megoldás.

Adatlap

Gyártó: Auhagen
Katalógus száma: 70 950
Magassága: 42 mm az alaplap 23x23mm

Bokrok a terepasztalon: amit a boltban kapni

Mert kellenek bokrok a terepasztalra. Az egyszerű és olcsón beszerezhető szárított mohától és izlandi zuzmótól eljutottam oda, hogy magamnak is készítsek bokornak látszó tárgyakat.
Az első részében az olcsón megvehető anyagokat mutatom be, a második részben pedig a saját bokraimat.

Tovább a bejegyzéshez

 
A bokor, ami kifogott rajtam

A terepasztalom felső állomása mellett szerettem volna növényekkel és bokrokkal fedni. Sok-sok bokorral, aminek előállításához ebben a nyári hőségben nem volt sok kedvem. Szerencsére idén jelent meg a Busch egy új bokorcsaládja, amelyekből a virágzó változatot rendeltem meg a korábbi kedvező tapasztalatok alapján.

Tovább a bejegyzéshez

 
Bakterházak a vasút mellet - 5 év után

A blogom indulásakor, 2019. májusában írtam egy bejegyzést három gyártó anyagában és stílusában különböző típusú őrházairól. Ezek az épületek azóta a terepasztalon álltak, 5 év után elérkezettnek láttam az időt, hogy bemutassam, miben változtak.

Tovább a bejegyzéshez

 
Futtatópad

A Marion-Zeller (https://www.marion-zeller.de) elég speciális vasútmodell szegmensre specializálta magát: a fő terméke a futtatópad, de abból Z-től G-ig (azaz a legkisebb elterjedt 1:220 mérettől a kerti vasútig) ajánlanak terméket.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.