Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

A bokor, ami kifogott rajtam

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2023-07-27 

Keresőszavak: vmc, heki, gmodels, busch, bokor, virág,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

Szép nagy ez a szakadék, jó lenne eltűntetni

Egy szakadék eltüntetése

Ezt a bejegyzést eredetileg két részben gondoltam leírni, de aztán telt-múlt az idő és az eredeti ötlet érdektelenné vált. A bokrosítás oka oda vezethető vissza, hogy a felső állomás mellett keletkezett egy szakadék. Nem tudom, hogy mikor és hol rontottam el, de az eredmény nem volt szívderítő. Idei évre nem terveztem terepépítést, inkább a terepasztal működésén javítottam volna, de ahogy mondják, ember tervez… és másképp alakulnak a dolgok.

Tavaly úgy gondoltam nem kell ilyen löszös keveréket készítenem

A terepasztal építése környezetszennyező, jórészt műanyagokkal dolgozunk, ugyanakkor sok szemetet is újrafelhasználunk. A lyukat hungarocell golyókkal töltöttem fel, a tetejére a szokásos 1:1 arányú lösz és faragasztó keverék került, hígítva annyira, hogy egy kefirszerű állagot kapjak. Ezután ecsettel vittem fel az első réteget. Ez a réteg száradás után nagyon keménnyé válik, az ilyen hőségben pár óra alatt csonttá szárad.

A hegyeket is emelnem kellett

A beillesztés után láttam, hogy a hegyoldalt is emelnem kell, ide a korábbi purhab hegyek lenyeséséből megmaradt darabokat tettem fel faragasztóval.

A csomagolás sok bokrot jelez előre és látványosnak is tűnnek

Busch 3595 - virágzó cserje

A Busch idei újdonsága hamar elém került. A képek alapján soknak tűnt, és nem is kifejezetten dárga, és elég jól is néz ki. A Busch a téphető cserjékből többfélét is forgalmaz, tavaszi, nyári, késő-nyári és virágzó változtatokat, és annak ellenére, hogy idei megjelenésűek, mindből volt készleten is, de én csak a virágzót rendeltem meg.
A csomagolás egyszerű, egy zacskóban egy négyzet alakú cserje, lezárva egy papírlappal. Sajnos, ennél több információt nem is találtam. A gyártó oldalán is a csomagoláson látható kép van nagyobb méretben, a telepítés teljesen a modellező fantáziájára van bízva. A német nyelvű leírás is inkább egy elnagyolt marketingszöveg, mint konkrét telepítési információ. Szabad fordításban: Az új, egységes, tavaszi és nyári cserjékkel természetes hatást lehet elérni. Csak kis részeket szükséges levágni, szakítani vagy tépni a szőnyegből, ahhoz, hogy élethű, különböző formájú cserjéket tudjunk a terepasztalunkon ábrázolni, ezért használata különösen gazdaságos.

A csomagból téphetőek a bokrok

Téphető

A bokrok egy vékony műanyag szálon állnak, amit húzással könnyen kis bokrokra téphető szét. Sajnos, ha csak felül, a virágzó résznél húzzuk, akkor a vékony szálak kieshetnek. Ez a művelet a bokorlap közepénél problémásabb, mivel ott érzésem szerint, erősebben ragaszkodnak a szálak egymáshoz. Vigyázni kell arra is, hogy ne felül, a virágzó résznél nyomjuk össze szakításkor, mert úgy marad.

Hosszú szálon állnak ezek a bokrok

Nem a méret a lényeg

Egy bokor magassága a leírása szerint 35 mm és a valóságban is ekkora a mérete. Csak a felső részén van pár levél és virág, lejjebb csak ágakat (valójában statikus füvekhez hasonló szálakat) látunk, amelyek között vékony, hajlékony műanyag rudacskák vannak.

Középen áll a Busch újdonsága, a másik két cserjéhez képest elég furcsa

Jöjjenek a többiek

Azt hiszem itt le kell lőnöm a poént, a Busch téphető bokor egy idő után kifogott rajtam, nem tudtam jól telepíteni, így két másikat is el kezdtem használni.
Az egyik egy korábbi beszerzés, a Gmodels handmade bokrai, ezek magassága 25-30 mm, most 2.990 Forintos áron szerezhető be belőlük 16 darab.
A Heki 1725-ös cikkszámú bokorcsomagja 10 darab növénykét rejt, és bár a kiírás szerint ezek 3 centisek, van olyan ág, ami magasabb ennél, viszont ezek már 6ezer forint felett lehet elérni.
A képen a nagyobb emberke 1:100-as méretű kínai figura, mellette, jobbra, a lányának kinéző a TT méret. Mögöttük a középeső Busch és a jobbra a Heki bokrai magasak, de a középen állónál nem is a hosszúsága teszi furcsává, hanem a kialakítása; ezekkel a hosszú szárakkal nehéz jól beépíteni. A Busch bokor átalakítás nélkül nagyon magas szárúnak tűnik, mint valami bambusz-féle és csak felül van növényzet rajta.
A Gmodels bokra így jó, ahogy van, a Heki esetében is csak a barna alap eltávolítását gondoltam egyetlen átalakításként.
Tettem egy próbát egy félreesőbb helyen a Busch bokrokkal, mert ennél éreztem, hogy nem lesz egyszerű. Első lépésben a tépett bokrok alját ollóval levágtam, majd egyszerűen faragasztóval rögzítettem. A vágást követően nagyjából akkora, mint az 1:100 méretű emberke, és így már nem felkopaszodott bokor hatását mutatja.

Előtérben a levágott szárak kisebb halomban állnak, de nem tudom mi legyen velük

A rézsű, ahol a Busch bokrok állnak

A következő feladat a felső vasútállomás melletti hegyoldal eltakarása volt. Ez a terület igazából csak akkor látható, ha a terepasztal mögött áll valaki, de talán tudok majd jó modellvasút fotókat készíteni itt is. A terepasztal tervezésekor nem gondoltam arra, hogy a modelleket fotózni is fogom, erre most egy viszonylag kopár hegygerinc áll rendelkezésre, jó lenne egy másik hely.
A hegyoldal előtt az a halom zöld, a bokorvágása után maradt vissza, szóval elég pazarló ennek a típusnak az ültetése. A bokrok közé beültetek pár szálat, de önmagában nem mutat sehogyan sem. Sajnálom kidobni, de még nem jöttem rá, hogyan tudnám hasznosítani.

Domboldal a Busch alacsony cserjéivel

A hegyoldal így néz ki az ültetést követően. A facsavar nem része a látványnak, ezt a felső lapot 3 ponton rögzítem, ebből kettő van a képen. A növényzet felragasztása előtt érdemes betenni a helyére, mert egyrészt utána csak fúrhatom ki újra, ahol a roncsolást nem fogom megúszni, másrészt a nem teljesen kivett csavarokkal könnyebb is mozgatni ezt a lemezt.
Ezzel az elkészült domboldallal csak egy probléma van, amit én korábban nem tudtam. A MÁV szabályzata a mézelő növények telepítését is tiltja, hiszen a közvetlenül a vonat mellett döngicsélő rovarok berepülve a mozdonyba, a vezető megtámadásával katasztrófát okozhatnak, akárcsak a virágzó növények által előidézett pollenallergia. Ennek tudatában sem fogom kiirtani a bokrokat sem itt, sem a lenti állomáson, ahol elég sok lila virágot sikerült telepítenem tavaly.

A különböző bokrok kombinálva füvekkel és virágokkal

Összefoglalás

Nekem a telepítés során a Busch bokrok a műanyag száraival meggyűlt a bajom, valamikor szinte az összes a kezemben maradt, ott a cserje szőnyeg csak derékig ért. A levágott darabok felhasználására még nem találtam ki semmit, bár a képen a bokrok mellé betettem pár ilyen kiálló szárat, de ezzel a megoldással teljes hegyoldalakat nem lehet telepíteni, ahogy a teljes szár megtartása is csak néhány helyen járható megoldás. A bokor faragasztóval könnyel rögzíthető, a tépés után szükség esetén széthúzható, így ezen az oldalon nem okoz nehézségez a telepítése.

Adatlap - Busch

Gyártó: Busch modell
Katalógus száma: 3595
Típus: Virágzó bokrok, téphető
Mérete: 35mm magas, a szőnyeg 120 x 80 mm

A Gmodels MiniatureS bokrai egy vékony műanyagba vannak ültetve egy zsírpapír szerű anyagon. A bokrok könnyen leválaszthatóak, az alapon keresztül a cserje vágható, nem esik szét, faragasztóval jól rögzíthető. A bokroknak egy problémájuk van: szeretik a leveleiket hullatni.

Adatlap - Gmodels

Gyártó: Gmodels GMiniatureS (honlapot nem találtam, a mimibox.hu-tól rendeltem a beépített cserjéket)
Katalógus száma: Gmbby
Típus: Virágzó bokrok, sövény, különálló cserjékként, 16 darab
Mérete: 25mm magas,25-30 mm széles

A Heki cserjéi egy barna műanyag lapon állnak, ha szökséges, ezzel is beépíthető, én azonban levágtam és áganként építettem be. A bokrok inkább kisebb fák, apró levelekkel, de ez igazán közelről nézve tűnik így, illetve, melyik méretaránynál mire használnánk, mivel ez a termék Z-Től (1:220) H0-ig (1:87) univerzálisan használható, ami elég nagy különbség. A csomagban 10 bokrot kapunk, amivel egy kisebb parkot lehetne építeni, ehhez képest az ára ennek a legmagasabb, így jó szívvel ajánlani ezt a terméket sem tudom, mert hiába szép, ha túl drága.

Adatlap - Heki

Gyártó: HEKI Kittler
Katalógus száma: 1725
Típus: 10 darab bokor, több zöld árnyalatú levéllel
Mérete: 30-35mm magas, 35-40 mm széles

Rokonok egymás közt – Kühn Bölény Effiliner 1600 (T753.6) dízelmozdony

A nyár meglepetése volt a Kühntől a cseh CZ Loko cég Effiliner 1600 (becenevén Bizon - Bölény) dízelgép modelljének kiadása. A Kühn szokásos módon nem kapkodta el, az első bejelentéstől a 2023. júniusi megjelenésig 3 év telt el, azonban nagyon szép és részletes modellt több festési variációban adta ki.
A most megjelent dízel a való életben rokona a képen is látható régebbi fejlesztésű modelleknek, a bejegyzésben bemutatott három modell a Kühn kínálatában kapható.

Tovább a bejegyzéshez

 
Keresd a különbséget – Gbgs vagonok

Általában a bejegyzés publikálása előtt két héttel megválasztom a témát, amiről írni fogok, megkezdem az anyagok gyűjtését, a fotók (és esetleg videók) készítését, majd a szövegezést véglegesítem.
Most is volt egy terv, de a Vasuttmodell kéttengelyes, zárt teherkocsi IV. korszakos modelljeinek júniusi kiadása miatt változtattam. Egyrészt egy hatalmas eredmény, hogy a Tillig TT méretben egy magyar áruház exkluzív modelljét adta ki, és az is, hogy a bejelentés után pár nap alatt elfogyott a készlet, másrészt pont mostanában foglalkoztam ennek a kocsitípusnak az átalakulásáról. A Tillig saját fotói alapján is adott ki ilyen modellt (ez volt a bejegyzésben fotózva), adta magát a lehetőség az összehasonlításra.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.