Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Nyomozás egy börzén vett vagon után

Modellbemutatás • 2022-12-11

Kapcsolódó Youtube short - rövid videó

Keresőszavak: tillig, tamns, tehervagon,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

A vagon már oldalról is izgalmas: csak az egyik oldalon vannak ajtók, a másik oldalon a ponyva rögzítések vannak eszközök

A börzék hozzátartoznak a gyűjtés területei közé, évente egyszer találok valami számomra érdekeset. Az eladók egy része visszatérő ismerős arc, de mindig vannak újak. Legutóbb egy számomra ismeretlen eladó asztalát vizsgáltam, ahol észrevettem egy furcsa, ponyvával lezárt vagont. Sajnos, az árus sem tudott semmi többet mondani, mivel a dobozon nem volt címke, nálam meg olvasószemüveg, amivel az oldalán lévő feliratokat el tudtam volna olvasni. A kilencvenes évek elejéig érvényben lévő DB keksz logót is félrenéztem, pedig, ha másból nem, ebből azonosítani tudtam volna, hogy ez a vagon inkább nyolcvanas évek, mint az ezredforduló.
A vagonnak egy kisebb hibája van, letört az ütköző, amit visszaragasztottak, nem túl feltűnő módon. Remélem ez is olyan vagon, ahol az ütköző cserélhető, mert akkor teljes értékű vagont kaphatok.

Felülről pedig a hullámzó ponyva teszi egyedivé

Itthon már el tudtam olvasni, hogy egy egy Tams 893-as vagon, amit a Tillig 1572x cikkszámokon hozott forgalomba. Azonban a katalógust végignézve egyik sem a megvásárolt vagon volt. Ekkor gondoltam rá, hogy egy ez display modell (azaz a gyártó által katalóguson kívül forgalmazott modell, ahol több festési variációt is kiadnak a modellből), de nyomát nem találtam, Végül a pályaszám alapján találtam meg, hogy ez a vagon egy három nyitott kocsiból álló szett része.

Kár, hogy ebben a festésben a nyolcvanas években közlekedett

A Tamns vagonokat mai napig gyártanak olyan ömlesztett anyagok szállítására, amit védeni kell a környezeti hatásoktól (a Tátrai vagongyár gipsz fuvarozására gyártott ehhez hasonló, csak modernebb kivitelű vagonokat). A vagon tetején lévő PVC ponyva elhúzható, és a nyitott vagonokhoz hasonlóan lehet ki- és berakodni.

Adatlap

Gyártó: Tillig
Katalógus száma: 01795
Ütközők közötti hossza:
Tömege: 32 gramm

Patika toronnyal

Tornyos házak szerintem hozzátartoznak egy kisvároshoz, így a városháza mellett még legalább egy ilyen épületet szerettem volna a városba.Az Auhagen kínálatában van számos tornyos épület, ezek közül a H0/TT 1:100 méretarányú 12269-es katalógusszámú patikaépületet választottam. Ez a ház önállóan áll, de én egy házsort szerettem volna lezárni ezzel az épülettel. A gyógyszertár szélesebb is, mint a sorházak, ezért mindenképpen át kellett alakítanom, hogy az elképzelésemhez használni tudjam.

Tovább a bejegyzéshez

 
Váltóőrház

Ősz van és házakat építek (a következő bejegyzés is még ilyen téma lesz). A terepasztalra egy kisebb szolgálati helyre volt szükségem a váltók kezeléséhez. Az Igra egy kisebb, a présházakhoz képest eggyel magasabb bonyolultságú papírmodelljét építettem össze erre a célra. A váltóőrház nem fantázia-modell, az eredetijét Szlovákiában lehet megtalálni, Bossány (Bosany) vasútállomás szélén a sorompót kezeli. A forint romlásával sajnos ennek a kis épületnek az ára is nőtt, most ötezer forint felett látom, ahol van készleten.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.