Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Váltóőrház

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2022-11-20

Keresőszavak: igra, papírmakett, épület, terepépítés,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

A kicsi ház is sok elemből áll.

A cseh IGRA modell gyakorlata, hogy valós vasúti épületek modelljét készíti el, amelyek gyakran Szlovákia területén állnak, ahol a magyar szabványú épületeket is találhatunk az Osztrák-Magyar Monarchia időszakából. A terepasztalra egy kisebb szolgálati helyre volt szükségem a váltók kezeléséhez, erre a célra a bemutatott modell alkalmasnak tűnt, és teljesen vállalható a magyar terepasztalon. Az Igra által modellezett őrház Bossány (Bosany, Szlovákia) egyik végében áll, képet a vlaky.net oldalon találtam a kis épületről.

Épületek a vasút mellett

Kezdetektől fogva épültek a vasút mellett kisebb-nagyobb épületek, amiket a köznyelv egyszerűen bakterháznak hívott. Pedig ezek elég változatos feladatot töltöttek be, figyelték a vasútüzemet, jelezték a vonatok áthaladását, karbantartották a pályát, jegyet árultak, sorompót engedtek le vagy éppen a váltókat kezelték. Az első világháború előtti Magyarországon egyes becslések szerint akár tízezer őrházat építettek a vasúttársaságok. A nyílt pályán lévő házakat számozták, a váltóőrök házát az állomás két végén állították fel és hagyományosan római számokkal jelölték, utóbbi időben azonban látok arab számokat is. Ahogy a vasútüzem fejlődött egyre kevésbé volt szükség ezekre a szolgálatokra, a vonatok áthaladását jelfogók biztosítják, a sorompó és az állomások jelzői már központi forgalomirányításról mennek, így ezek a házak gyakran elhagyatva pusztulnak.

A terepasztalomon Vonor állomásra két vonal fut be, amelyből egy vonal ágazik ki a másik végén. A története szerint ez az állomás korábban jelentős forgalmat bonyolított, de a kétezres évek közepére szerepe marginálissá vált. Az állomás régi vonóvezetékes üzemmel működik, és mivel az állomásépület nem középre, hanem az egyik kijárathoz került, a bejárati oldalra is kellett egy őrhely, ami a váltókat és a bejárati jelzőket felügyeli. Korábban már összehasonlítottam három ilyen kis vasúti őrházat, de az Igra kínálatában találtam egy ennél is kisebb épületet, amely éppen befér a két vonat közötti helyre. Ha megfigyeljük, a valóságban is elég közel vannak a sínhez a bakterházak, csak arra kellett figyelnem, hogy a vonatok elférjenek mellette.

Doboz tartalma avagy napsárga

Számomra a bakterház színe csak sárga lehet, azon belül is vidám napsárga. A csomagban a ház külső fala festetlen volt, ezért az összeépítés előtt azzal kezdtem, hogy lefestettem. A festéshez a Trilak Héra 401-es színezőpasztáját használtam, hígítatlanul. A papírmodellekhez egy réteg elég, legfeljebb a végén javítok rajta.

Az Igra papírmodelljeinek nagy hátránya, hogy a gyár nem képez kis kört a világítás bevezetéséhez, így, ha ezt az épületet kivilágítanám, akkor az ehhez szükséges beavatkozást is most kellene megtennem. Egyébként nem azért nem kap világítást az épület, mert nem lenne értelme: az ajtó felett is van ablak, két oldalt is, tehát éjszaka is látszana, hogy dolgoznak ott, azonban a terepasztalomon az épület dombok takarásában fog állni, így ebből semmi nem fog látszani.

A csomagban kapunk egy nagyon látványos cseréptetőt, ablakokat, fa ajtót és gerendákat, lézervágott műanyagot az ablakokhoz és ezüst színű kartont a bádog imitálására. Van ezenkívül egy fehér papír, ami a lábazathoz és a kéményhez kell. Nem kapunk ragasztót (mivel ez egy kicsi csomag) és feliratokat.

A falak belső oldala szögben van megvágva

Falak összeépítése

Érdekes, hogy ennek a modellnek a négy fala egy papírcsík, de nagyon ötletes, hogy az oldalak belülről 45 fokos szögben vannak megvágva. Sajnos, nem sikerült a füleket azonnal bejátszanom a négyzet alakú lyukakba, kicsit vágnom kellett rajtuk. A négyből 3 fül esetében az egyik saroknál tettem egy körülbelül 30 fokos bemetszést, de a falak még mintegy 1 milliméterre elálltak. Ezért is célszerű először próbálni és utána ragasztani, mert egy faragasztóval eláztatott papírral nagyon nehéz dolgozni. Mivel semmilyen praktikát nem találtam arra, hogy ez a kis rés ne legyen, beragasztottam a falakat az alapba.

Az IGRA ablakai több részből állnak, de összeállítva látványos eredményt kapunk

Ablakok

Az Igra az ablakok modellezését is egyedi úton közelíti meg. Az ablakok két üveglapból állnak,amelyek a fal két oldalán helyezkednek el, erre kerülnek fel az eltérő színű keretek - ezek összességében realisztikus mélységérzetet adnak. A látványért azonban meg kell küzdeni, nagyon nagy pontossággal kell a megfelelő sorrendben felragasztani az elemeket, hogy aztán az egészet beletoljuk a falba. A pontosságot segíti, hogy az ablakokat lézerrel elővágták, nekünk csak a helyére be kell ragasztanunk. Az Auhagen megoldása sokkal egyszerűbb, csak hátulról benyomjuk ütközésig, itt viszont figyelni kell arra, hogy az ablak egy vonalban legyen a fallal. A műanyagok ragasztására Uhu ragasztót használtam (fogpiszkáló végére tettem a ragasztót). Sajnos, az UHU gyorsan szárad, és gyakran maradnak utána hajszálnyi ragasztószálak. A Revell modellragasztója később köt, viszont nagyon nem szereti a papírt, a faragasztó meg sokára köt meg.

Az ablakok fölé egy kisebb, körcikk alakú díszítés került. Ezt követően kell feltenni a kövezetes lábazatot, illetve a díszcsíkot. A két bekezdéssel ezelőtt írt pontatlanság most bosszulta meg magát: a lábazat nem ért körbe, a díszcsíkot is el kellett vágnom és abban is lett egy hézag.

Gerendáról-gerendára épül a tető. A gerendák vége sem egyszerű téglatest, kerekítettek.

Tető

Az Iga megoldása tető tekintetében is egyedi megoldásokat követ, itt szinte szabályosan megépítjük a tetőt rétegelt lemezből kivágott elemekkel: vannak főgerendák, amik a cserepeket fogják tartani. A gerendák végei nem egyszerű téglatestek, szépen ívesen megformáltak. A faragasztó teljesen alkalmas arra, hogy összefogjuk vele a tetőt.

Kéményt építeni nem tudok, gyufaszál tartja belülről

Kéményhorror

Igra modellnél a kéményt még soha nem bírtam jól összerakni. Addig rendszeresen eljutok, hogy két L alakot kapok, amit, ha egymásnak fordítok, nem kapaszkodnak egymásba. Szerintem oka lehet, hogy nem vagyok elég ügyes, illetve az is, hogy vékony a papírlap.

Kezdésnek mindig megpróbálom előírásnak megfelelően összerakni, de végül egy méretre vágott gyufa kerül a kémény belsejébe, amelynek a külső oldalára sokkal könnyebb ragasztani. Kapunk a kéményhez kéményszegélyt és fedlapot is, utóbbit azért a legvégén koszoltam még. A kéményt belülről fekete filctollal, kívülről viszont grafitporral dolgoztam, amit vagy töltőceruza betétből, vagy grafitceruza hegyezésből nyerek. Ezt követően ez ujjammal óvatosan bekenem a fedlapot, illetve a tetőt is. Itt azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ez egy felújított épület, a ahol palatetőt nem olyan régen cserélték cserépre, ezért csak a cserepek szélei kaptak egy kis fekete szint.

Az elődcég által kiadott ereszek kis fülei jó ötletnek tűntek, de nem működött nálam.

Az épület áll, de nincs kész

Kutattam a fotóim között milyen felirat kell az épületre, de tulajdonképpen csak kettő: az állomás neve és az őrház száma. Korábban a T feliratot is feltették rá, (Távbeszélővel vagy távbeszélőcsatlakozóval felszerelt nyíltvonali szolgálati helyiség), manapság azonban már nem láttam. Nem kaptunk az épülethez vasúti kültéri telefoncsengőt, de még ereszt sem. Ez utóbbit volt a legegyszerűbb pótolni, évek óta hevert nálam az Igra elődje által kiadott kiegészítő csomag, amiben eresz mellett kúpcserepet is kapunk. Az elemhez kis fülek kapcsolódnak, ami jó ötlet, a tető aljába ragasztva lehet kifordítani és tartja az ereszt, mint a valóságban, azonban nem nagyon működik a dolog. Túl vékony és túl merev, a ragasztó ilyen kevés ponton nem fogta meg, így a hagyományos módszerrel, az egész ereszt bekenve tettem fel a tető szélére. Ronda is lett.

Balra egy jelenkori, jobbra egy hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek végéig tartó állapotot mutat.

Az épületen ezt követően végeztem még kisebb festési javítást, és feltettem a feliratokat. Csengőt pedig láttam interneten hozzá, azonban csak ezért nem érdemes csomagot kérnem, így az majd később kerül fel.

A feliratok esetében egy kicsit meghasonlottam. A régebbi típusú, fehér alapon nagybetűvel írt feliratok sokkal jobban tetszenek, de a korhoz, amit modellezek, már nem illik. Látszik, hogy ez egy felújított épület, a renoválás során a feliratok is cserélődnek, ezért kék alapon fehér táblát kapott. Elkészítettem a régi feliratokat is és kipróbáltam, hogy nézne ki ezekkel az épület. A táblák szélét áthúztam fekete filctollal, amit azért tettem meg, mert a nyomtatáshoz használ műszaki rajzlapnak van látható vastagsága, ami a fekete keret mellett nagyon világított. (Érdekes, hogy a kéknél ezt a hatást nem éreztem zavarónak.)

Összességében nézve a kémény mellett a bejárat feletti kis üvegtető okozott nehézséget. Egy milliméternél vékonyabb papírnak kellene tartania egy műanyag lapot és közben meg ne legyen minden tiszta ragasztó, ezt nehezen tudtam megoldani, a kész házat ott át is festettem. Nem tudom, mennyi idő alatt raktam össze, mert több napon át dolgoztam vele, mindig csak egy-egy lépést, aztán vártam, hogy száradjon a faragasztó. A festést leszámítva valószínűleg egyszerre egy délután alatt befejeztem volna, ha nem aprózom el ennyire-

Adatlap

Gyártó: Igra
Katalógus száma: 170010
Mérete: 31 x 31 x 45 mm

Bakterházak a vasút mellett

A terepasztal összképéhez hozzátartoznak a vasút mellett álló őr-, váltókezelő- és bakterházak, illetve egyéb szolgálati helyek. Ezek a helyek már a vasút korai szakaszától fogva különböző módon felügyelték a forgalmat: átkelőt biztosítottak, lámpát kezeltek, váltóbotokat átadását segítették, vagy éppen tűzőrséget látták el. A terepasztalomhoz három gyártótól, három különböző technikával készült épületet szereztem be.

Tovább a bejegyzéshez

 
Nyomozás egy börzén vett vagon után

A börzék hozzátartoznak a gyűjtés területei közé, évente egyszer találok valami számomra érdekeset. A megvásárolt vagon már oldalról is izgalmas: csak az egyik oldalon vannak ajtók, a másik oldalon a ponyva rögzítéséhez vannak eszközök.

Tovább a bejegyzéshez

 
Őszi elképzelések

Az őszi melegebb napokon befejezem a garázsban a terepasztal építését, összetakarítok körülötte, letakarom és hozzá sem nyúlok tavaszig. Számba veszem amit télen, a meleg szobában is el lehet készíteni. Erre a télre házak építése, szőlőtőkék és bokrok gyártása lesz a feladat. Az első ilyen dolog egy viszonytag egyszerű dolog lesz: présházakat fogok építeni.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.