Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Őszi elképzelések

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2022-10-18

Keresőszavak: igra, présház, papírmakett, épület,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

A majdnem kész présházak

Az őszi melegebb napokon befejezem a garázsban a terepasztal építését, összetakarítok körülötte, letakarom és hozzá sem nyúlok tavaszig. A hidegebb napokon a faragasztó sem köt rendesen, és nekem sincs sok kedvem azt nézegetni, hol mutatna jobban a virágcsomó miközben párát lehelek. Készítek egy halom felvételt a terepasztal állapotáról, így télen is gondolkodhatok azon, mit lehet még változtatni. Számba veszem amit télen, a meleg szobában is el lehet készíteni. Erre a télre házak építése, szőlőtőkék és bokrok gyártása lesz a feladat.

Egy elbontott pincével több macera van, mint egy késszel, ez sincs még teljesen kész.

Présházak a hegyoldalban

Az első ilyen dolog egy viszonytag egyszerű dolog lesz. A terepasztalomnak van egy része, ahol borospincék sorakoznak. Ez a rész már majdnem teljesen elkészült, a kisebb javítások mellett a korlát hiányzik az út széléről. A bornak való szőlőt a hegy túloldalán termelnék, ha végre elkészíteném hozzá a tőkéket.
Sokáig nézegettem, hogy néznek ki a szőlős pincék, de végül az Igra modell adta az ötletet. Megvettem a 160011 számú készletet, amely két présházat / pincét tartalmazott, ennek mintájára készítettem én is egy párat.
Az Igra modell 4 présházat adott ki, két csomagban. Az épületecske papírból készült, és még 2016-ban jelent meg, én 2019-ben vásároltam és építettem be a terepasztalban, és semmilyen hátrányát nem látom, hogy nem műanyag. Mivel éppen akkor a másik készletet nem tudtam megvenni, magam gyártottam párat. Egy helyen pedig egy bontás alatt lévő pincét tettem.
Mindezek után a hegy el nem készült részén maradt még két hely pincének, gondoltam beszerzem a másik, a 160010 cikkszámú készletet is, ha épp lehetett kapni. Az egyszerű, egy délután alatt összerakható kis házikók 2700-3000 Forintos áron érhetőek el. A makettek kezdőknek is javasolhatóak. Tapasztalatom, hogy a papírral másképp kell bánni, ezt is ilyen egyszerűbb szetteken érdemes elsajátítani.
Ezek a présházak létezne a valóságban is, a cseh-szlovák határ mellett mutatja a térkép Cellars Plže néven. A linken, vagy ezen a linken meg lehet találni a modellezett házakat is. A valóságban egy vékony földréteg van a pincéken, nálam meg a fél hegy, mint a mogyoródi pincesor végén, de a most elkészítendő és beépítendő két pince inkább a képekre fog hasonlítani. Egy présháznak nem kell fehérre meszelve lennie, pátyi és etyeki pincék jó példái ennek.

Nem tűnik soknak, de egy órát el lehet ezekkel lenni

Présházak az asztalon

Egy nagyon egyszerű zacskóban kapunk egy halom lézer-vágott papírt, és egy fa ajtót, amikből két borospince lejáratot lehet kihozni. Nekem a lábazat kék színe nem tetszik, de lefesthető sima fehérre is.
A kit összeszereléséhez éles penge (a sima barkácsáruházas tapétavágó is jó) szükséges, azonban, ha érezzük, hogy nem vágja át a kartont, és szálakat, szöszöket hagy, cseréljük. A ragasztáshoz faragasztó a legmegfelelőbb, amit ehhez a készlethez nem adnak. Írhatnám, hogy olyan egyszerű, hogy leírás sem kell hozzá, de a gyakorlatban sok alkatrészt kapunk, ami azért megtréfálhat bennünket, mivel a két épület nem egyforma.
Az egyszerűbb épület csak 4 darabból áll, ránézésre 15 perc alatt összerakható, valójában eltelt fél óra is. Ha a leírás nem egyértelmű, melyik darabok szükségesek, a lapok szélére beégetett B jel segít.
Mint minden lézer-vágott alkatrész egy-egy kis résszel kapcsolódik az alaphoz, ezt kell a szikével átvágnunk. Ez az épület nem áll sok alkatrészből, így mindent kivágok. Sokszor inkább tovább is húzom és belevágok a környező lapba is, de így biztos, hogy jó lesz a vágás. Szerencsére, most nem voltak kormosak a felületek, így tisztítani sem kellett ezeket.

A hajlított tető begörbítése

A következő rész a bepróbálás. Hiába lézervágott, van, hogy feszül, nem megy bele, erőltetve gyűrődik a karton, jobb ezt előre észlelni és javítani, mint a ragasztós darabokkal bajlódni. Ráadásul a ragasztó miatt nedvesebb is lesz az anyag, emiatt sérülhet. Az egyik kis fül most is szorult, viszont kis igazítás után már nem volt akadás. A ragasztásnál csak arra figyelek, ha lehet, akkor a ragasztó ne kifelé folyjék. Ennek az épületnek az egyetlen nehézsége, hogy a tető nem egyenes, a papírlapot, amit kaptunk hozzá, hajlítani kell.
A papírlap betörését a szike szárával végzem, de bármilyen vastagabb ceruza, toll megfelelő. A ragasztót megpróbálom egyenletesen szétkenni. A ragasztó sajnos kifolyt, az eldolgozása után is csúf marad, szerencse, hogy kapunk hozzá egy kis díszítő ornamentikát.

Hódfarkú cserepek

Az összeszerelési rajz nem jelöli, de kapunk hozzá hódfarkú cserepet is, amelyet gyárilag már eltoltak fél sorral, így erre sem kell figyelnünk, csak le kell ragasztanunk. Ez a kiegészítés látványos befejezése épületecskének.

A másik épület több alkatrészből áll

A több alkatrészből álló A épület logikája is hasonló, 40 perc alatt elkészültem vele. Ez az épület annyival trükkösebb, hogy az előfal két lapból áll, ezért célszerű az ablakkal és az ajtóval indítani. Azt már csak a végén vettem észre, hogy van egy, az összeszerelési rajzon nem jelölt zöld kapupánt is, amit elég nehéz volt utólag a helyére varázsolni. Ennél az épületnél kapunk műanyag ablakokat is, amit szintén felvágtak lézerrel. Tapasztalatom, hogy a faragasztó az ablaknak használt műanyagot nem fogja meg, ezért ehhez UHU ragasztót használtam.

Összeállítás közben

Az épület összerakása nagyon hasonló a B-hez, itt azonban nem hajlítunk boltozatot. Ez az épület kicsit olyan, mintha a szocialista termelőszövetkezet átépítette volna funkcionálisabbra, majd valamikor a nyolcvanas évek tájékán elkezdték volna visszaalakítani, sőt a virágmintával mintha egy kicsit túl is tolták volna, de a régi raktárhangulat csak megmaradt.

A majdnem kész épület

Összefoglalás

Au Igra papírmakettjei egyszerű épületek, amik látványosak, a kezdők számára is javasolhatóak.

Adatlap

Gyártó: Igra
Katalógus száma: 160010 és 160011
Mérete: h 50 x sz 27-40 x m 34 mm

Bakterházak a vasút mellett

A terepasztal összképéhez hozzátartoznak a vasút mellett álló őr-, váltókezelő- és bakterházak, illetve egyéb szolgálati helyek. Ezek a helyek már a vasút korai szakaszától fogva különböző módon felügyelték a forgalmat: átkelőt biztosítottak, lámpát kezeltek, váltóbotokat átadását segítették, vagy éppen tűzőrséget látták el. A terepasztalomhoz három gyártótól, három különböző technikával készült épületet szereztem be.

Tovább a bejegyzéshez

 
Leltár - 2020. évzárás

Míg másoknál az őszi időszak a terepasztal építés kezdete, nálam ilyenkor zárul. Ennek oka csak annyi, hogy a garázsban építkeztem, télre pedig kell a hely az autónak is. A pakolgatás során zárszámadást is teszek, mit terveztem tavasszal, és mi teljesült.

Tovább a bejegyzéshez

 
Váltóőrház

Ősz van és házakat építek (a következő bejegyzés is még ilyen téma lesz). A terepasztalra egy kisebb szolgálati helyre volt szükségem a váltók kezeléséhez. Az Igra egy kisebb, a présházakhoz képest eggyel magasabb bonyolultságú papírmodelljét építettem össze erre a célra. A váltóőrház nem fantázia-modell, az eredetijét Szlovákiában lehet megtalálni, Bossány (Bosany) vasútállomás szélén a sorompót kezeli. A forint romlásával sajnos ennek a kis épületnek az ára is nőtt, most ötezer forint felett látom, ahol van készleten.

Tovább a bejegyzéshez

 
Peron a vicinálison

A vicinális helyi érdekű vasutat jelent, a legtöbb terepasztalon ilyen, mellékvonalként funkcionáló vonalat modelleznek. Irtásos megállóhelyet próbáltam meg egy peronnal feldobni, hasonlóan a a Körösnagyharsányi megállóhelyhez, amely szintén egy zsákvonal utolsó megállóhelye.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.