Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Pipacsos mező

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2022-08-20

Keresőszavak: terepépítés, virág, pipacs, heki, noch,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

Pipacs van a képen, de nem uralja a tájat

A terepasztalom egy május végi-június eleji időszakot mutatna be, ahol már nem annyira zöld a fű, de még nincs kiégve sem, a gyümölcsfák már elvirágoztak, de néhány bokor még ontja virágait és sokféle mezei virág nyílik. Ami eddig hiányzott az a piros szín, azaz a pipacsmező. Az internetre feltöltött képek a pipacsmező szóra keresve azt mutatják, hogy vörösbe borul a táj, azért valójában ebben a formában ez ritkának számít. Ezen a tavaly júniusi képen van pipacs, de finoman szólva sem uralja a tájat.
Szerettem volna egy olyan, pár tenyérnyi területet létrehozni, ahol a piros virágok uralkodnak. Korábban kipróbáltam a Vasútmodell-Centrum por állagú virágfestékét, aztán a Noch termékeivel dolgoztam, de kísérleteztem már a BSM termékével is. A mostani bejegyzésben egy újabb márkát, a Heki piros-sárga virágcsíkjait próbálom ki. A Heki termékében az tetszett, hogy másképp álltak hozzá a virág modellezéséhez.

Egyszerű csomagolás dekoratív beltartalommal

Heki 1814: mit találunk a csomagban?

A Heki 1814-es termékének csomagolása egyszerű, egy papír hátlapon 5 piros és 5 sárga virágcsík van. A felirat szerint ez egy univerzális terepépítési kiegészítő abban az értelemben, hogy H0, TT és N mérethez is ajánlja. A virágok egy öntapadós, rugalmas hátlapra vannak ültetve. A csíkok hossza 10 centiméter, a virágok mérete 5-6 mm. A gyártói ajánlást nagyon nem találtam, de minden képen azt láttam, hogy ezeket a csíkokat egymás mögé, mellé lerakják. Persze, nagyon látványos így együtt ez a rengeteg virág, de én egy kicsit mást szerettem volna.
A virágok, ha közelebbről megnézzük, nemcsak a zöld szál tetején vannak, hanem egy száron akár több is, ez adja ezeknek a csíkoknak a tömörségét és a dekoratív megjelenését.

Hiába a hosszú szál, itt nem működik az a módszer, melyben levágom a ragasztós alapról a virágot

Első próbálkozás, ami végül nem vált be

Először azt gondoltam, hogy elkezdem vékonyan felvágni keresztbe a szálat, mint valami kolbászt, így vékony csíkokat kaptam, amelyeken a virágon nagyon töményen jelentek meg. A rugalmas anyag aljára ragasztót tettem, és így próbáltam a már korábban füvezett területen elhelyezni. Sajnos a virágok alatt a rugalmas alap mindig kilógott. Zavart az is, hogy nagyon sok virág hullik el.
Kipróbáltam azt, hogy a rugalmas alapról levágom a virágokat, ahogy a Noch esetében is szoktam, azonban nem véletlen, hogy ott is a hosszabb, XL verzióval játszom ezt. A vágás után rövidebb és szétesős virágszálakat kaptam, amelyek már rövidek voltak ahhoz, hogy kézzel dolgozzam velük, a csipeszhez meg nem volt türelmem. Így hozzákevertem a kevés statikus fűhöz és így raktam le egy másik helyen. Annak ellenére, hogy így kevesebb piros csomó esett le, a módszer nem adott látványos eredményt.

Szerencsére a csík hosszú, lehet próbálkozni másképp is: hosszába vékonyan vágtam fel a virágszőnyeget

Hosszanti vágás

Mivel a NOCH termékei esetében eddig azt követtem, hogy kisebb virágcsomókat képzek, a HEKI esetében sem adtam fel könnyen. A rugalmas szálat először három részre, majd később csak két részre vágtam fel hosszában. A csíkok 2 – 2,5 centi hosszúak voltak. Ezeket vékonyabb, hosszanti csíkokat vágtam föl kisebb darabokra és ragasztottam le. Ebben az esetben is volt0 virághullás, de érdekes módon kevesebb, mint, amikor keresztbe vágtam. A virágok alapja kisebb (fele-harmada) volt a teljes szélességnek, könnyebb volt a fű közé tenni, és mivel egy száron nem csak felül, hanem lejjebb is volt virág, ezért lerakva már tetszetős eredményt mutatott. Ezek a virágcsokrok nagyobbak, mint a Noch termékéből készített, de így is valósak, hiszen ahol pipacs van, általában több társa is van mellette

Ez lett a végeredmény.

A kész mező

A kész mezőbe tettem végül Noch piros virágot is és kapott sárga virágokat is mindkét gyártótól. A Heki sárga virágai esetében is a hosszanti vágás utáni darabolást használtam, míg a Noch esetében a ragasztóanyagról vágtam le a virágszálakat, úgy, hogy azért kis csokrok maradjanak belőle.
A bejegyzés írásakor egy ilyen csomag ára 4200 Ft volt, a bejegyzésben szereplő Noch terméke ennek nagyjából a fele, viszont, ha a virágmennyiséget nézem, akkor árak szempontjából hasonlóan jövünk ki. Egyik terméket sem csak úgy használom, hogy kiveszem a dobozból és lerakom, de ezzel a módszerrel is lehetne a Noch termékéből virágcsíkot, a Heki termék darabolásával meg kis virágcsomókat készíteni. Nekem pipacs szempontjából a Heki terméke tetszik inkább, mivel a nagy piros csomók, amelyek a leragasztás után lettek az asztalon, jobban vonzzák a szemet, máskor viszont a Noch virágai tetszenek, de ez már személyes ízlés dolga.

Adatlap

Gyártó: Heki
Katalógus száma: 1814

Peron a vicinálison

A vicinális helyi érdekű vasutat jelent, a legtöbb terepasztalon ilyen, mellékvonalként funkcionáló vonalat modelleznek. Irtásos megállóhelyet próbáltam meg egy peronnal feldobni, hasonlóan a a Körösnagyharsányi megállóhelyhez, amely szintén egy zsákvonal utolsó megállóhelye.

Tovább a bejegyzéshez

 
Tillig kéttengelyes konténerszállító (START)

Ideje volt már, hogy a Tillig is kiadjon olcsó, START-os kéttengelyes konténerszállító vagont. Sőt, úgy általában kéttengelyes konténerszállítót, így ez a START modell egyben formaújdonság is. A 17480-as cikkszámú vagont 2021-ben jelentették be újdonságként, de csak idén jelent meg. Egy letisztult, letörhető alkatrészektől mentes, játékra tervezett vagont kapunk, amit a többi modellhez képest töredékáron kapunk meg (21 EUR). Érdekesség, hogy valószínűleg, nem csak én vártam ennyire a modellt, mivel a gyári készlet elfogyott a bejegyzés írásakor.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.