Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Szent Iván-éji parkosítás

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2022-06-26

Keresőszavak: terepépítés, vmc, bsm, virág, noch, preiser, figurák,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

Egy mai, kevés gondozást igénylő városi növénysziget

A bejegyzés termékmegjelenést tartalmaz, mivel leírom tapasztalataimat, azokról a termékekről, amelyeket megvásároltam és aztán dolgoztam is velük. :)
Volt a terepasztalomon egy tenyérnyi hely a vasútállomás mellett, amelyet már régen beszórtam barna erdőtalajjal, de aztán nem kezdtem vele semmit. A sima füvezés egy most felújított állomás mellett olcsó megoldás lett volna, a fa nem túl előnyös ott, mert előtte vonat, mögötte villamos menne, ezért csak nehezítené a dolgom egy tereptárgy. Aztán a városba járva néztem, a parkokat hogyan alakítják ki. Korábban a szinte mindenhol használt megoldás volt, hogy egynyári virágokat ültetnek, de az utóbbi 10 évben elterjedt, hogy kevés gondozást igénylő pampafüvet és nemesített árvalányhajat ültetnek, mellé pár magasabb, virágzó növényt. Szent Iván éjjelén próbáltam kitalálni, hogy lehet ilyen növényt létrehozni, de aztán csak a következő napokban leltem rá az igazi megoldásra. A felhasznált termékeket meg

Az ecset és a levágott darabok. A színnel sok gond nem volt

A Szent Iván-éji álom, ami végül nem vált be

Abból indultam ki, hogy hosszú, sárgás anyagra van szükségem, mivel a leghosszabb műfű, ami otthon volt csak 6 milliméteres. A terepasztal tisztításához használok egy kiszolgált ecsetet, aminek a színe pont megfelelőnek tűnt, ezért levágtam belőle egy keveset. A levágott darabot három részre vágtam. Sajnos, azzal nem számoltam, hogy az ecset szőre vastagabb, mint a műfű és kevésbé is hajlékony. ez egyébként hasznos lehet, ha nádat, vagy sást modelleznék vele, de itt nem bizonyult előnyösnek.

A száz festése. A gyufa csak a festék felkeverésére kellett, de jól mutatja a színt.

A terv az volt, ahogy a levágott szálakat alul lefestem és a jól ismert módszer szerint Technokol-Rapid pöttyökbe teszem, ezzel szép csomókat tudok képezni, ültetés előtt pedig csak le kell vágni. A Revell matt oldószeres festékét használtam a szár színezésére, mivel féltem, hogy az akril nem fogja bevonni. Sajnos azzal viszont én nem számoltam, hogy a festék oldószere egyben a ragasztóé is, így volt küzdés, abba is hagytam 20 darab után.

Kiültetés után elég sok hézag maradt.

A másik probléma ragasztás után keletkezett, a ragasztó nem csak alul fogta a szálakat, hanem a szárak között is, így bele kellett fúrnom ezeket a talajba, nem csak a felületére ragasztottam azokat. A fúrás, furatba ragasztó, abba egy növényke, hát minden volt csak nem gyors, és az eredmény se tetszett igazán. A burkolandó tér negyedét sikerült lefedni és el is fogyott, amit készítettem.

BSM lila virágjai - csipesszel tudtam jól lerakni

BSM virágok telepítése

Ezt a virágot a VMC-ben javasolták nekem még tavaly, mint új terméket, és mivel nem sikerült lila virágot létrehoznom vásároltam is. A virágok fekete színű öntapadós anyagon ülnek, amit legfeljebb nyújtani lehet, így a korábban a Noch gyártmányú virágoknál alkalmazott szétszedés és csippentés itt nem járható. A növények szára is rövidebb, viszont a virág nem csak a szál csúcsán van. Az öntapadós ragasztókban nem szoktam bízni, ezért én faragasztóval rögzítettem szorosan egymás mellé két sornyi virágot. Nekem az eredmény tetszik, egyetlen nehézség, hogy az öntapadós alap miatt előbb tapadt az ujjamra, mint a földre, így áttértem arra, hogy csipesszel rakjam le ezeket a növényeket.

A végeredmény - még látszanak néhány helyen a ragasztó nyomai.

Nemesített árvalányhaj másképp

Sajnos az elkészült fotó életlen lett, így ehhez nem tudok illusztrációt tenni. Az előző növénykészítésből még maradt ecsetszőr-darabok, ezek köré a VMC Zselici legelő termékét tettem és a szokásos csippentéses technikával raktam le. A zselici legelő egy világoszöld fűkeverék, nem olyan hirtelenzöld, mind a Noch terméke, ebben sárgás szálak is vannak, így jó kiegészítője a világossárga ecsetszálaknak. Ezzel a módszerrel minden nagyobb nehézség nélkül negyedóra alatt leraktam egy hasonló méretű területet, mint az első. Ha megnézzük, akkor egy kicsit más fajta, sokkal sűrűbb növényzet képét mutatja. A park hátsó, villamos felöli részébe más fajta árvalényhajat terveztem, 6mm-es sztatikus füvet raktam le nagyobb csomókba. Ez a harmadik fajta árvalényhajban két rész VMC Kisalföldi szénaboglya (sárgás szín) és egy rész Zselici legelő került. A part legvégébe pedig sötétzöld ártéri legelőt szórtam, ahová majd padokat is fogok tenni. Kapott egy nagyobb csomó hosszabb füvet is, ami a pampafüvet hivatott jelezni, a 2 millimérteres fű mellett a 6 milliméteres valóságos bokornak tűnik. Ilyen csomót rakok még, ha a padokat elrendeztem. A fekvő alakok a fűben a Noch Fiatal párok szettjéből (45512) a gyerekes szülők a Preiser sétáló párok (75040 szettjéből valók).
Csippentett rét

A bejegyzésnek eredetileg ezt a címet akartam adni: A fű, ami első látásra megtetszett, majd megutáltam, de később megtanultam vele élni. Igen figyelemfelhívó cím lett volna, illett volna az eggyel ezelőtti bejegyzéshez, de aztán tovább gondoltam.
A bejegyzés egy olyan fű lerakási technikáról fog szólni, amely egyszerű, de hosszú időt vesz igénybe, rengeteget kell hajolni közben, azonban az eredménye szerintem tetszetős.

Tovább a bejegyzéshez

 
Tillig kéttengelyes konténerszállító (START)

Ideje volt már, hogy a Tillig is kiadjon olcsó, START-os kéttengelyes konténerszállító vagont. Sőt, úgy általában kéttengelyes konténerszállítót, így ez a START modell egyben formaújdonság is. A 17480-as cikkszámú vagont 2021-ben jelentették be újdonságként, de csak idén jelent meg. Egy letisztult, letörhető alkatrészektől mentes, játékra tervezett vagont kapunk, amit a többi modellhez képest töredékáron kapunk meg (21 EUR). Érdekesség, hogy valószínűleg, nem csak én vártam ennyire a modellt, mivel a gyári készlet elfogyott a bejegyzés írásakor.

Tovább a bejegyzéshez

 
NDK eredetű sorompó javítása

A javítandó sorompót a 32 éve megboldogult Német Demokratikus köztársaságban a PIKO gyártotta SIBA márkanéven. Maga a modell nem túl valósághű, de egy dolgot tudott, 16 voltos váltóáramot bevezetve lehúzta a sorompót. Azonnal. Manapság már szervomotorral fokozatosan leeresztve zárná le az utat a mindenre odafigyelő terepasztal-építő, de én ragaszkodtam ehhez a gyerekkoromból ismert modellhez. Sajnos, a vezetékek átkötése során még ezt az üzembiztosan működő szerkezetet is sikerült elrontanom, így nem volt más hátra, a másodpiacról szereztem egy újat.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.