Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Városi sorházak – változott valami az elmúlt 40 évben?

Modellbemutatás • 2022-04-21

Keresőszavak: auhagen, vero, város, sorház, épület,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

A csomagolások egymás mellett: az Auchagen doboza könnyebben kezelhető

A jelenleg kapható TT épületekből sokat meg lehetett vásárolni a keletnémet Vero kínálatában a cég 1990-es megszűnéséig. Ezek a H0-hoz és a TT-hez egyaránt ajánlott épületek 1 a 100-hoz méretarányban készültek. A Vero termékeit több cég vette át, a H0-TT termékvonalat az Auhagen vitte tovább. Természetesen az Auhagen kínálatában megtalálhatóak a TT-hez méretezett 1:120 méretarányú épületeket is, de ebben a bejegyzésben kifejezetten a Vero városi sorházait vizsgálom.

Két össze nem rakott, teljes dobozos épületem van: a 2/51-es cikkszámú modell a Verotól (Mamos), amit a Vonatantikváriumból (jatekudvar.hu) szereztem be, a másik az Auhagen 12250-es modellje (jelenlegi ára 6-6500 Ft között). Ilyen házakat terepasztal bontásból kifogva 3-3500 Forintos áron lehet találni kisebb hibákkal (antenna, kémény, csatornahiány), hibátlan, esetleg össze nem szerelt épületek ára 4 ezer Forint körül van.

Az 1988-as katalógusban TT-nek feltüntetett és a harminc évvel későbbi Auhagen dobozon az épület méretei meglepő módon különbözőek (75x60x97 és most 75x73x101), de ennek az az oka lehet, hogy vannak kiegészítők, amelyet az Auhagen beleszámolt, a Vero pedig az alap méretét adta meg, mivel a házakhoz nem kötelező a lépcsőházat odailleszteni.

Vero dobozában található papírok

VERO doboz kiegészítők

A Vero / Mamos termékét kinyitva egy oldalas megsárgult összeszerelési útmutatást találunk, illetve a hátoldalán magyarul olvasható instrukciókat találunk. Ezen a lapon egy érdekességet fedeztem fel, a hiányzó alkatrészeket kérésre megküldik. Azért ez a szocializmusban nem volt egy olyan mindennapi dolog.

Auhagen dobozában található papírok

Auhagen doboz kiegészítői

Az Auhagen egy részletesebb összeszerelési útmutatót csatolt, és itt is megtalálható magyar nyelven a hiányzó alkatrészek pótlásának lehetősége, illetve egy további lapon instrukciók, mi szükséges az összeépítéshez. Itt is találtam érdekességet: a biztonság kedvéért felhívják a figyelmünket arra, is, hogy a termék nem ennivaló. Kapunk továbbá egy kisebb ízelítőt a kínálatból színes prospektus formájában. Mindkét csomagban találunk kis papírzacskóban színezett szivacsokat, amelyekkel a virágokat lehet imitálni. Mondjuk, amennyit belecsomagoltak ezekből a színezett szivacsgömbökből, abból egy parkot ki lehet díszíteni, nem 8 ablakot. Ezeket a virágokat én mindig is utáltam, így valószínűleg zacskóban maradnak. Mindkét dobozban találunk egy lapot, amelyet az ablak mögé téve a függönyt lehet imitálni, illetve a fekete színezése segít abban, hogy az épület belső kivilágítása esetén nem fog a fény átszűrődni a falon. Gyermekkoromban a Vero modelljében található művészi függönyminta nem tetszett, szerencsére ez már változott, fotókkal helyettesítették. Kapunk továbbá az ablakok modellezésére átlátszó műanyag lapot, ami a Vero esetében még zörög. Mindkét esetben akkora a méret, hogy spórolni nem nagyon szükséges.

Az alaplapok szerszáma nem valószínű hogy újra lett tervezve

Elemek egymás mellett

Ha megnézzük az alaplapot, akkor zavarba fogunk jönni, nemhogy méretre, kialakításra, de még a belenyomott gyártási számokban is ugyanolyanok.

Csak a színében különbözik

Kicsi, sárga és gyerekkoromban készült… A két szett között a 30 év különbséget csak a műanyag sárgulása mutatja, egyébként teljesen ugyanazok az elemeket találjuk meg. Szomorú vagyok, mert az ablakokon lehetett volna fejleszteni az elmúlt 30 év alatt, ez a kis változtatás látványosabbá tehette volna a házat.

Hát nagyjából itt is csak a szín különbözteti meg a két modellt. Talán az Auhagené valószerűbb.

A barna színű Vero falak nyugodtan kombinálhatóak az Auhagen által gyártottal. Annyi előrelépést találunk, hogy egy kicsit talán valószerűbbek a színek.

Itt már nem lehet különbséget észrevenni.

A csatorna és az épületkiegészítők is eredeti szerszámmal készülhetnek. A Vero szettek nagy hátránya, hogy a csatorna lefolyócső egy idő után rideggé válik és törik, ezt érdemes drótra cserélni. Az ereszcsatorna számomra egy kicsit bumfordi, de erre nem találtam jó házilagos megoldást. Az Igra gyárt külön ereszcsatornát TT méretben, de az ára 2000 Forintot veri, azaz a doboz árának harmada, igaz, két házra is elegendő lehet.

Itt is nyugodtan össze lehet keverni az alkatrészeket, fel sem tűnne a különbség

Az ajtók és kiegészítőelemekben sem történt változás. A tető is csak azért különbözik, mert másik szettből való.

Összefoglalás

A címben feltett kérdésre a válasz egyértelmű nem. El kell ismerni a Vero / Mamos maradandót alkotott, újabb csomagolásban továbbra is a hetvenes-nyolcvanas években fejlesztett kisházat kapjuk. Lehet emiatt egyrészt szomorkodni (a TT-ben nincs fejlődés, még a kiegészítők, ablakok sem változtak) és lehet örülni neki, hiszen a fejlesztési költséget régen kitermelte a gyártó, a modellt kedvező, de nem olcsó áron meg lehet vásárolni. Előny az is, hogy egy terepasztal bontásból származó sérült épületeket is meg lehet menteni, hiszen alkatrészt lehet kapni hozzá.

Adatlap

Gyártó: Auhagen
Katalógus száma: 12250
Mérete: 75 x 73 x 101 mm

NDK eredetű sorompó javítása

A javítandó sorompót a 32 éve megboldogult Német Demokratikus köztársaságban a PIKO gyártotta SIBA márkanéven. Maga a modell nem túl valósághű, de egy dolgot tudott, 16 voltos váltóáramot bevezetve lehúzta a sorompót. Azonnal. Manapság már szervomotorral fokozatosan leeresztve zárná le az utat a mindenre odafigyelő terepasztal-építő, de én ragaszkodtam ehhez a gyerekkoromból ismert modellhez. Sajnos, a vezetékek átkötése során még ezt az üzembiztosan működő szerkezetet is sikerült elrontanom, így nem volt más hátra, a másodpiacról szereztem egy újat.

Tovább a bejegyzéshez

 
Egy Arduino megoldás keresése

Szinte a kezdetektől fogva úgy tervezem a terepasztalt, hogy a váltóutak beállítása félautomata lesz. Ez nálam azt jelenti, ha lenyomok egy kezdő és egy végállomást a vezérlőpulton, akkor a váltók átállítása mellett váltson a jelző is zöldre és adjon a szakaszra áramot, miközben mindenhol máshol vörös fényt adjon a jelző és árammentes maradjon a szakasz.
A BTTB/Zeuke relék korlátait elértem, ezért elkezdtem egy másik lehetőség keresését, amit az Arduino és kapcsolódó kiegészítőiben találtam meg. Jelenleg még a kísérletezgetés fázisában járok, a felmerülő problémákat megoldását vizsgálom.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.