Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

PIKO 2022. évi tervei

Újdonság bejelentések • 2021-12-30 

Keresőszavak: piko, újdonság, magyar, laminátka,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény, várakozás az egyéni ízlésemet tükrözi.

A PIKO szokásához híven még az óév utolsó napjaiban kiadta katalógusát, amelyben az újdonságok mellett a 2022-ben megvásárolható modelleket is bemutatja. Elsőre átlapozva az az érzésem támadt, hogy az új katalógus hosszabb, mint a tavalyi, de valójában ez is 40 oldalas, csak valahogy tartalmasabbnak tűnik.
Sajnos idén sem jön új Szergej, Lúdmilla is csak DR festést kap, visszatérnek a REKO vagonok, a Vectronok DB és Metrans festéssel bővülnek. Ismét vásárolható lesz a V15-ös mozdony (47308), ami itthon az ipari vasutak elterjedt tolatómozdonya volt. Bővül a gőzmozdonyok választéka is DR-es festésben (47107,47122,47123)
A katalógusok letölthetőek a PIKO oldaláról. A bejegyzésben most is csak 3 érdekesebb modellt emelnék ki.

Laminátka - S.499.1 ČSD IV.korszak (47540,4754)

A Laminátka a Škoda gyár villamos mozdonya, 1968 és 1970 között 145 darab készült belőle a Csehszlovák állami vasút részére. A karosszériája üvegszál erősítésű műanyagból készült, ennek köszönhetően egyedi formavilágot is ki tudtak alakítani. A mozdonyok a Magyarországon szokásos 25kV 50Hz áram alatt működnek, így idehaza is találkozhatunk ezekkel a mozdonyokkal. Csehszlovákia szétválása után a mozdonyokat Szlovákia kapta meg. A mozdonyok sajnos elég csúnyán kopnak, de a modell még a friss, gyári állapotot mutatja.
A leírás szerint a modell középmotoros, két oldalt lendkerékhajtással mind a négy tengelyét hajtja. A világítás irányváltásnak megfelelően vált pirosról fehérre, tehát a mai átlagos elvárásnak megfelel. Ha tényleg úgy fog kinézni a modell, ahogyan azt a katalógus 5. oldalán látjuk, akkor tényleg le fog esni az állunk. Sajnos, az árától is, az analóg modell ajánlott ára 230 Euró, ami magyar pénzben 85ezer Forint feletti árat is jelenthet. (Frissítés-1 2022. január: sajnos a legolcsóbb magyarországi ár is 85.500 Ft jelenleg.) Remélem lesz későbbi változata is, mert ezt a mozdonyt magánvasutak is használják teherszállításra, és valahogy a cseh ČD Cargonak is jutott belőle, szóval manapság látni kék, zöld-sárga, bordó és piros-fehér festésűeket is.

Frissítés-2 2022. január: a PIKO videóban is bemutatta az újdonságait, az új TT Laminátkát 27:48-tól láthatjuk, a H0 modell mellett semmi szégyenkezni valója sincs.

MÁV G02-es fedett kocsi, III. korszak (47765)

Nézegetve a vasúti kocsik Index fórumát, találkoztam hasonló kialakítású kocsival, ami nem meglepő, mivel ezt a kocsitípust a XIX. század vége óta egységkocsiként használták, így a II. világháború előtt igen elterjedt volt. Utána meg mindenki azzal szállított, amivel tudott. A MÁV HUNGÁRIA változat fékház nélkül kerül forgalomba, 37 eurós ajánlott fogyasztói áron. Emellett a G02-es kocsikból lesz cseh ČSD fékházzal és nélküle, továbbá DR reklámfestéses kocsik.

Mérővagon (47770)

Ez a G2-es (DR-es mérőkocsikat idéző) teherkocsi izgalmas újdonságnak tűnik, a leírás alapján a pályán végezhetünk méréseket és az eredményeket okostelefonra letölthető applikációba is küldheti WLAN kapcsolaton keresztül. Sajnos a katalógusban jelzett kapcsolódó oldal még nem készült el, a leírás alapján sebességet, megtett utat, pályadőléstemelkedést és feszültséget biztosan mér, az adatokat belső akkumulátora miatt meg tudja őrizni, és USB-n keresztül is letölthetjük, illetve energiával is így tölthetjük fel. A vagon analóg és digitális környezetben is használható. Az ajánlott ára 200 Euró, ami a mai árfolyamok mellett is 70ezer Forintot meghaladja - szóval tényleg érdemes lesz majd megnézni, mit is tud ez a kis vagon. Frissítés: a vagonért legalább 74.500 Ft-ot kell fizetni.
Apróság – Multicar az Auhagentől

Az Auhagen 2021. évi újdonságként H0, TT és N méretarányban Multicar teherautókat adott ki. A TT méretben egyszemélyes M22 szemétszállító és billenőplatós (43671, 43672) illetve M24 kétszemélyes dobozos (43673), illetve egyszeri kiadásban hókotró (40506) kisteherautókat dobott piacra. A kisteherautókat 5.500 Ft körüli áron lehetett 2021. decemberében megvásárolni. Ebben a bejegyzésben a

Tovább a bejegyzéshez

 
Hattengelyes konténerszállítók

Korábbi bejegyzésekben bemutattam, a két- és négytengelyes konténerszállítók egy-egy képviselőjét, most folytatnám még két tengellyel. Az Sggmr típuscsalásban olyan lapos kocsik tartoznak, amelyek forgóvázzal szereltek és legalább 6 tengelyesek. A Tillig 2020-ra ígérte az új típus kiadását, azonban a kocsik szállítása 2021. áprilisától történt (1806x sorozat), ebből egy 45 lábas konténereket szállító vagont mutatok be.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.