Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Virágzó bokrokat kreálok

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2021-11-19

Keresőszavak: vmc, noch, busch, bokor, virág, polifiber,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

Közelről kis hálódaraboknak tűnnek (Busch 7314)

Idén júniusban írtam egy bokorkészítési technikáról, de a bokrok hamar elfogytak és én szerettem volna virágzó cserjéket is a terepasztalra, mert mégiscsak egy májusi időszakot modellezek. Kerestem a lehetőségeket, hogyan lehetne fehér virágú bokrokat létrehozni és közben megpróbáltam jobban megbarátkozni a fújható ragasztóval.

Virágnak használt anyag

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy itt, Budapesten több vasútmodellező szaküzlet is van, így a vasutmodell.com Attila úti üzletében rátaláltam a Busch 7314-es lombanyagjára. Az anyag csak nekem új, gondolom évek óta megvásárolható fehér és rózsaszín színekben. Nem tudom miből van, de megfelelően laza szerkezetű, nem olyan kis pötty, mint ami a Noch virágjain van. Egy német nyelvű szövegben Google fordító alapján a szintetikus moha kifejezés szerepel, tehát ezek szerint inkább valami műanyag.

A felhasználása során egyetlen negatív tapasztalatom volt, hajlamos kis gömbökké összeállni, amit nehéz szétszedni, így érdemes nagyobb mennyiségben előre kikészíteni az anyagot, nem a zacskóból szórni. A viráganyagot 2021. novemberében 1 490 forintért vásároltam meg, ami a vasútmodellezés más tételeihez képest nem egy eget verő összeg.

A képen még csak a bokrok felével végeztem, mégis sok polifibert szedtem ki.

Bokorépítési technika – kicsit változtatva

A bokorépítési technikám alapja továbbra is a nyáron leírt: egy sztirol lapra (jellemzően az egyszer használatos ételszállító doboz aljára) piros Technocol ragasztópöttyöket teszek, amibe vegyesen barna és zöld polifiber anyagot teszek. A száradás után egy fogpiszkáló segítségével minél hosszabb és vékonyabb szálakat képzek belőle, hogy a bokor szerkezete laza legyen.

A hozzávalók

Felhasznált anyagok

Mint egy jó séf: előkészítettem a hozzávalókat. A VMC Drávamenti síkság fantázianevű, 6 mm hosszú sötétzöld és barna fűkeverékét összekevertem a Noch 08200 1,5 mm-es tavaszi mező termékével, ezek lesznek a bokrok ágai.

Egy másik tálkába a VMC 80203 sötétzöld, kicsi lombanyagját tettem, egy újabb tálkába a már meghatározhatatlan forrásból származó világoszöld szivacsos lombanyag kerül, a negyedik dobozba a Busch 7314 cikkszámú fehér virágzatát helyeztem el.

Hát mondjuk ezen még van mit finomítani, de elsőre azért elnéző vagyok magammal

Elkészítés

A bokrok összeállításához a Busch 7000 cikkszámú ragasztóanyagját próbáltam használni. Amennyire csak ki tudtam nyújtani a kezem, a ragasztóanyagot a bokrok tetejére irányítva próbáltam kiszórni, ahogy a hajlakkot is használják, annyi különbséggel, hogy a bokrokat lefelé fordítottam.

Mivel azt tapasztaltam, hogy a ragasztóanyag viszonylag gyorsan elveszíti azt a képességét, hogy a vékony szálakra más könnyű anyagot odakössön ezért gyorsan megszórtam a fűkeverékkel.

A kész virágzó bokrok

A nem felragadó szála lerázása után ismét következett egy ragasztófújás, és immár a statikus fűre, mint ágakra lehetett a leveleket és a virágokat felszórni. Először a zöld lombanyaggal kezdtem, az alsó részre próbáltam szórni belőle, a felső ágakat a virágoknak hagyva. Bár a múltkori bejegyzésben írtam, hogy a világoszöld lombanyag nagyon nem jött be, most egy másik próbát tettem vele, és úgy látom, hogy a fehér virág mellett egész jól mutat. Persze az, hogy nekem tetszik, nem jelenti azt, hogy mindenkinek, a családból kaptam olyan jelzést, hogy ezek nem virágzó bokrok, inkább behavaztak. A bokrokat lefelé fordítva, lógatva szárítom, az ételhordó tál oldalában ezért a képen látható nyílást vágtam. A nyílást tolom rá egy polcra és így könnyen, minden csipesz, súly és egyéb trükk nélkül tudom szárítani. Száradás után a bokrok keménnyé válnak. Az elkészítés előtt úgy véltem, mert nem kell ecsettel szöszmötölni, ezért nem kell annyi hely, sűrűbben is elhelyezhetőek a bokrok. a tapasztalat az inkább az, hogy egy ilyen alapra inkább 3 sorban, ritkábban érdemes rakni a polifiber csomókat. A ritkább elhelyezés segíti a levelek szórását is, mert most elég sok a bokrok alatt a ragasztóban kötött ki, illetve valószínűleg a fű – mint ágak – szórása is egyszerűbbé válik, ritkásabb ágak is létrehozhatóak.

Most a fent leírt a technikával kb. 70 bokrot készítettem, ami ugyan soknak tűnik, de az előző 30 is szinte nyom nélkül eltűnt a terepasztalon, gondolom ezt követően is kell még készítenem. Ennyi bokornak a megvásárlása már 8-10 ezer forintba is belekerülhet, a felhasznált anyagok értéke ennél lényegesen kevesebb, főleg úgy, hogy a füvet használom a terepasztalon is, a polifibert, lombanyagot, ragasztót fák építéséhez vásároltam, és bár fogyott, de még mindig sok van a zacskóban. Egyedül a Busch virágját tudom úgy számolni, amit jelenleg nem tudom hol fogok még felhasználni.

Bokrok a terepasztalon: amit magam készítek el

Mert kellenek bokrok a terepasztalra. Az egyszerű és olcsón beszerezhető szárított mohától és izlandi zuzmótól eljutottam oda, hogy magamnak is készítsek bokornak látszó tárgyakat. Ebben a részben bemutatom, hová jutottam, a száraz, barna mohát hogyan cseréltem le.

Tovább a bejegyzéshez

 
Hattengelyes konténerszállítók

Korábbi bejegyzésekben bemutattam, a két- és négytengelyes konténerszállítók egy-egy képviselőjét, most folytatnám még két tengellyel. Az Sggmr típuscsalásban olyan lapos kocsik tartoznak, amelyek forgóvázzal szereltek és legalább 6 tengelyesek. A Tillig 2020-ra ígérte az új típus kiadását, azonban a kocsik szállítása 2021. áprilisától történt (1806x sorozat), ebből egy 45 lábas konténereket szállító vagont mutatok be.

Tovább a bejegyzéshez

 
BzMot motorvonatok

Az előző bejegyzésben bemutattam az MTB motorvonatát, amelyben feltettem a költői kérdést is vajon megéri-e, az építőkészlethez képest. Mivel mindkettővel rendelkezem ebben a posztban teszek egy összehasonlítást.
Nem árulok el nagy titkot az MTB gyártmányának kialakítás szebb, pontosabb, ami nem is meglepő, mivel az LPH építőkészlete csak néhány ezer Forintba kerül.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.