Játétktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Bokrok a terepasztalon: amit a boltban kapni

Az izlandi zuzmó színevesztetten

Izlandi moha vagy izlandi zuzmó

Az izlandi mohának (esetleg izlandi zuzmónak) sok ága van, számos színben is kapható, olcsó, sokan használják bokrok utánzására. Ez valóban egy élő, szárított növény, tapintása puha, olyan, mintha soha nem akarna kiszáradni, ha mégis vízzel feléleszthető.
Könnyen, eszközök nélkül lehet tépni, a faragasztónak nem okoz problémát a megtartása.
A terepasztal építésének kezdetét egy nehezen látható kiszögellésbe kezdtem el egy kis növénycsoportot építeni, akkor sárga, világos- és sötétzöld mohából, ami akkor jól is nézett ki, de hat évvel a készítését követően inkább valami kiszáradt facsoportra emlékeztet őszi színeivel, mint buja növényzetre. Ami furcsa, hogy fogása nem száraz, továbbra is puha, csak a színe tűnt el. Igen, a terepasztalnak ezt a részét rendszeresen éri a nap.

A levágott gyári fák ágait így nehéz hasznosítani

Gyári modellfák lombja

Egy terepasztalon soha nincs annyi hely, hogy minden elképzelésnek legyen hely, ezért kompromisszumokat kell kötni. Kerek lombozatú gyári fákat akartam az erdőmbe tenni, mert a promóciós képen a pusztaság közepén a facsoport jól mutatott, de nálam messze nem volt annyi helye és az nem fért el. Végül úgy tudtam egynek helyet adni, hogy a hátsó, nem látható oldalát levágtam. Próbálkoztam ezekkel levágott ágakkal is, sőt vettem még börzén egy virágzó fát is, hogy annak a lombjait felhasználjam, de a vesszőket csoportosan leültetve leginkább csak facsemetéket lehet belelátni, mint bokrot.

Megbarnult moha - a napos oldalon miden bokor kiszárad

Szárított moha

Az izlandi zuzmó nem nyerte el a tetszésem, a gyári ágakkal sem jutottam dűlőre, elkezdtem nézegetni más szárított növények után.
A következő kiválasztott növény a szárított moha lett, amelyet lakásdekorációkhoz használnak. A növény abból a szempontból jól teljesít, hogy faragasztóval könnyen rögzíthető, kisebb-nagyobb csoportokat lehet belőle képezni, az ágakon van valami, amit levélnek is lehet nézni, de a bokor formához dolgozni kell. Az izlandi zuzmóhoz képest ez egy száraz anyag, vigyázni kell vele, mert törékeny. A mohát a faragasztó száradása után átlátszó matt lakkal fújok le, amely így ad némi védelmet, illetve a beállított bokorkompozíciók sem mozdulnak el. A napnak kitett részeken ennél a növénynél is elindult a sárgulás – barnulás, így biztos nem ez lesz a végső megoldás.

Ha nem kicsit leveleket használunk, akkor egy elvadult szőlőt tudunk modellezni

Szőlőtőke

Bár a szőlő nem az a klasszikus bokor, de mivel se nem fű, se nem fa, ide sorolnám, és a terepasztal építésem következő állomása is a szőlő telepítése volt.
Az első szőlőtőkékért még fizettem, de miután láttam, hogy ez csak néhány összecsavart, lefestett drót, amire szivacsot szórnak, elkezdtem magamnak gyártani.
A szőlőtőkét egyszerű készíteni, főleg, ha magasművelésű szőlősorokat szeretnénk bemutatni. A magasművelésű tőkék legalább magasak, így TT méretben is nyugodtan lehetnek ezek akár centisek is. 10-12 vékony drótot összecsavarunk a feléig, amit legalább két irányba, Y vagy T alakba húzunk szét, majd folyamatosan veszünk le belőle egy-egy szálat (ezek lesznek a vesszők). A vastagabb szála lehetnek vízszintesek is, hiszen a valóságban ezek egy kifeszített drótra vannak futtatva, és ezekből az ágakból indulnak aztán a nap felé a vesszők, amelyek vékonyak és hosszúak - amíg vissza nem metszik ezeket. A drótot barnára / szürkére / zöldre festjük, majd inkább kisebb, mint nagyobb habszivacs darabokat ragasztunk rá a vékony vesszőkre.

Aljnövényzet, ami még nem fű és nem bokor

Van aztán az a kategória, amit szintén bokornak adnak el, de ezek különféle méretű szivacs- vagy más, meghatározatlan színes műanyag-darabok. Ezek a térdig érő félcserjék kategóriát képviselik, ami kell a terepasztalra, de mértékkel. Ezek közül nekem leginkább a Busch téphető lombanyaga jött be, amivel összefüggő növényzet hatását lehet kelteni mind a földön, mind az épületek falán, vagy a sziklákon.
Bokrok a terepasztalon: amit magam készítek el

Mert kellenek bokrok a terepasztalra. Az egyszerű és olcsón beszerezhető szárított mohától és izlandi zuzmótól eljutottam oda, hogy magamnak is készítsek bokornak látszó tárgyakat. Ebben a részben bemutatom, hová jutottam, a száraz, barna mohát hogyan cseréltem le.

Tovább a bejegyzéshez

 
A Töretőmozdony

Egyes közlekedési vállalatok télen, amikor a trolibusz és a villamos felső-vezetékekre ráfagy a csapadék (első sorban ónos eső, de hó vagy zúzmara is) még a reggeli menetrend indulása előtt úgynevezett „törető járatokat” közlekedtetnek. Ezek a régebbi, forgalomból már kivont, menetrend szerinti forgalomban már nem közlekedő szerelvények tisztítják meg az utat a kényesebb és korszerűbb vonatok előtt.
A téli álom után, amikor ismét üzembe helyezem a terepasztalt, akkor én is ilyen törető mozdonyt alkalmazok a hibák megtalálására: olyan mozdonyokat, amelyekkel később nem játszom, csak a pálya tisztításában vesznek részt. Ezek a mozdonyok kezdetben a Berliner Bahner idejéből való hattengelyes „egység dízelmozdonyok” voltak, azaz azonos alapra épített Ludmilla és Nohab, amelyek kevésbé érzékenyek, könnyebb szétszedni és tisztítani.
Tavaly viszont eljutottam oda, hogy nem tudtam eldönteni, hogy a pálya, vagy a mozdonyok hibája miatt történt az elakadás a pályán, ezért új alanyt kerestem, ami a Tillis START TT-Express dízelmozdonya lett.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.