Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Bauhaus ház – 1. nap

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2021-02-15

Keresőszavak: bauhaus, igra, papírmakett, épület,

A bejegyzésben konkrét termékek jelenhetnek meg. Ezeket a termékeket megvásároltam, azok felhasználását, illetve konkrét tapsztalataimat írom le. A termékkel kapcsolatban leírt vélemény az egyéni ízlésemet tükrözi.

Gyárépület Zlinből

Bevezető

A 3D nyomtatás és a lézervágás elterjedése izgalmas, kis sorozatban kiadott épületek létrehozására adnak lehetőséget. Nem értek hozzá, de véleményem az, hogy a lézer-vágott épületek valószínűleg olcsóbban kihozhatóak, mint a fröccsöntöttek, mert bár a tervezésben nem látok különbséget, de a gyártáshoz nem kell drága szerszámot készíteni. Ezzel szemben áll az, hogy ezeket a modelleket nem évtizedeken át fogják gyártani, ezért a tervezési költség is kevesebb terméken oszlik meg. Mindezek azt okozzák, hogy a modell nem olcsó, ára 2021. januárjában 9.500 Forint körül van, viszont, ha az egyediségét nézzük, akkor lehet, hogy már nem olyan magas az ár.

Az IGRA 200118 cikkszámú épülete épp eléggé izgalmas a sok klasszicista ház között, hogy foglalkozzam vele. Erre a téglaépületre a Bauhaus-ház épp eléggé pongyola megfogalmazás, de ez a modernista irányzat nagy hatást gyakorolt a XX. századi eszmékre, ezen belül az építészetre. Ezeket a házakat a szabályos mértani testek, modern anyagok használata, a célszerűségre törekvés és a fényt beengedő ablakok jellemzik. (1)

Ha nem lenne téglafala, akár magyar épületként is el lehetne adni (2), de a téglaburkolat valószínűleg a korszellemnek megfelelő volt, mert az 1937-ben indult Madách téri építkezések is ilyen burkolatot használtak, vagy említhetnénk az 1929-től épült margitszigeti uszodát, csak emiatt nem kellene elvetni.

Az eredeti ház története (Zlín)

A házak eredetiben Zlinben (Cseh Köztársaság) állnak egy kertvárosi hangulatú telep részeként, amit a Bata cipőgyár építette munkásai részére. A Bata testvérek még 1894-ben gyárat alapítottak Zlínben, amely az I. világháborúban, az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege részére végzett szállítások révén már 4000 fősre duzzadt. A háborút követő válságot a cég merész döntéssel vészelte át: a cipői árát felére csökkentette, ezzel ezernyi új ügyfelet nyert meg. A váltás annyira sikeres volt, hogy 1923-tól a gyárkomplexumot már fejleszteni kellett. A gyártól nem függetlenül Zlín lakosainak száma is látványosan növekedett: 1923-ban még csak 4.678 lakosa 1937-re 37.342 főre duzzadt. A város bővítése tervezetten történt, számos neves építész vett részt benne. (3)

Az egyik ilyen utolsó bővítés során került kialakításra az a terület, ahol a modellezett ház is áll. A gyárhoz tartozó lakótelep kialakításakor cél volt, hogy javítsák a dolgozók életkörülményeit, hangsúlyt fektettek arra, hogy a dolgozók a munka és a pihenés közti egyensúlyt megteremthessék, ezért természetközeli városrészt terveztek. A házak eredeti tervezője Vladimír Karfik volt, az épületek 1935 és 1936 között készültek el. A ház alaprajza közel négyzet és magasságában is a kocka mértani testéhez áll közelebb, így a Bauhaus elveihez áll közelebb, de hatással volt a korai XX. századi holland téglafalakkal épült házak és a 20-as 30-as évek amerikai modern építészeti technológiák is.(4) Mindenesetre megjegyzem, hogy a házakhoz garázs is tartozik, így ezek a házak valószínűleg nem a kétkezi munkások számára készültek.

A telepet ezen a linken lehet megnézni.

A modellezett, egy emeletes családi házak a Slovenská utcában állnak, összesen 21, ugyanolyan típusterv alapján készült házat lehet megtekinteni. (5)

Elég sokféle lapból kell összeállítani

Igra doboz kibontása

A fentiek ellenére a ház inkább V-VI. korszakba illik, mivel a lépcsőfeljárat mellett hullámos székű beton térkő burkolatot rajzoltak, ami azért inkább az utóbbi 20 évben terjedt el, de megfelelő átalakítással az utóbbi 80 év bármely városában állhat.

A modell egységdobozban érkezik, egy matrica jelzi csak a tartalmát. Kibontva egy összeszerelési útmutatót és magát a modellt kapjuk a dobozban, ragasztót nem mellékelnek. Sajnos a külső főfalak meghajlottak, ami a papírmodelleknél előfordulhat, erre majd figyelnem kell.

A modell ragasztásához faragasztót használok, amit egy tejfölös pohár aljára teszek, majd fogpiszkálót használok a felvitelre. A kormos részek eltávolítására körömreszelőt használok, miután elég fekete lettek az ujjaim az alkatrészek fogdosásától. A felsoroltakon kívül egy szikére van szükség az elemek kivágásához, esetleg csipeszre. A modellek összeszerelési rajza nem mindig egyértelmű annyira, mint néhány skandináv terméké, így a ragasztás előtt érdemes összepróbálni a részeket.

Az első két lépés elemei

Első lépések

Induláskor általában mindig két lépés alkatrészeit vágok ki, mert már találkoztam olyan egymást követő mozzanatokkal, amikor nem ártott volna, ha a falelem már elő van készítve. Az ablakok behelyezésével kezdtem, a ragasztót vékonyan oszlattam el, és erre tettem rá a műanyag üvegimitációt. Csak egyetlen helyen nem tapadt le, de általában a faragasztó teljesen használható erre is. Érdemes ilyenkor is a lassabb kötésűt használni, mivel elsőre sohasem lehet tizedmilliméter pontosan betenni az ablakot a helyére, legyen mód a változtatásra.

Mindig a darabok kivágásával kezdek. A lézervágás esetében soha nem megy végig a metszés az egész oldalon, mindig van fél milliméter, amit nekünk kell szikével kivágni. Más modellektől eltérő módon az IGRA az ablakok fóliáit is méretre vágja, így pontosan illeszkednek, ami nekem nagy könnyebbség.

Hát nem biztos, hogy ebből szabályok mértani alakzat lesz

Az első problémák

Az első ábra összerakása után úgy döntöttem, hogy az épület összeszerelését nem folytatom, valamit ki kell találnom, hogy az elálló épület oldalfalaival kezdjek valamit. A képen is létszik, hogy a falak annyira elállnak, hogy átlátni rajta.

Kilószámra nyomhatom rá a faragasztót, ez nem fog segíteni a rés eltűntetésében.

… ami ugye nem jár egyedül

Ennél az épületnél jelentkezik a papírmodellek másik problémája: az egyenes vágás miatt látszanak a széle. A műanyag modelleknél az oldallap széle általában 45 fokos, de a papírmodelleknél egyenesen vág a lézer. A ház oldalát körömreszelővel átsmirglizve előtűnnek a téglák is, és bár látszik az eredeti festés, de a korommal együtt jön a szín is. A gyári fotókat megnézve nem én raktam össze rosszul a modellt, a sarok kormos része az ő mintájuk esetében is látszik, ami azért kisebb munkával eltüntethető lett volna a sarkokra utólagos téglaburkolat felragasztásával.

A modell tizedmilliméter pontos, így fel van adva a lecke, hogyan tüntessem el ezt a rést a két oldalfal között. Lehet látni, kilószámra nyomhatom rá a faragasztót, ez nem fog segíteni.

Szégyen vagy sem, a hézagot végül piros Technocol Rapiddal tüntettem el, mikor a faragasztó megszárat. A Technocol is összefogja a kartont és ennél a ragasztónál inkább számít a nyomás erőssége, mint az idő, és egy-két percig azért tudom tartani az épületet.

Másfél óra eredménye

Összefoglalás – másfél óra és egy kis ráadás ragasztás eredménye

Itt tartok most a doboz kinyitását követően másfél órával. Feltettem az ablakok alá a csillogó papírból készült párkányokat fogpiszkáló segítségével (ehhez a lépéshez javasoltam a csipeszt).

Adatlap

Gyártó: Igra
Katalógus száma: 200118
Mérete: 73 x 86 x 61 mm
Korszak: Ep V-VI.
Megjelent: 2020. decemberFelhasznált cikkek:

1 Sugár Zsófia: „A BAUHAUS NEM STÍLUS” – INTERJÚ RITOÓK PÁLLAL 2019. augusztus 23 https://ludwigmuseum.blog.hu/2019/08/23/_a_bauhaus_nem_stilus_interju_ritook_pallal

2 ZUBRECZKI DÁVID: 16 csodálatos Bauhaus-villa a magyar ingatlanpiacon 2016. január 8. https://index.hu/urbanista/2016/01/08/10_csodalatos_bauhaus-villa_a_magyar_ingatlanpiacon/

3 The centre of the Baťa shoemaking empire The centre of the Baťa shoemaking empire | OFICIÁLNÍ STRÁNKY MĚSTA ZLÍNA (zlin.eu)

4 Riverside Development Mortgage Insurance: Environmental Impact Statement 1983 https://books.google.hu/books?id=puI3AQAAMAAJ&printsec=frontcover&hl=hu#v=onepage&q&f=false

5 http://www.ic-zlin.com/25163-family-houses

Nyitókép forrása: https://pixabay.com/photos/zlín-architecture-building-line-5164710
Bauhaus ház befejezése

Az előző bejegyzésben odáig jutottam, hogy állt a ház két fala, a következő két hétben sikerült is befejeznem az épületet. Mivel messze nem vagyok egy profi makettépítő, elég sok dolgot rontottam és valószínűleg órákkal lehetett volna rövidebb az építés, azonban a próbálkozásomból lehet tanulni.

Tovább a bejegyzéshez

 
Noch 2021. évi újdonságok

2021. január 23-án tette közzé újdonságait a Noch modellgyártó. A gyártó néha elsikkad az év eleji újdonságözönben, mivel a TT méret számára csak figurákat és terepépítési anyagokat gyárt. A 64 oldalas katalógust átlapozva azonban izgalmas újdonságokat, és építési ötleteket is lehet találni.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.