Virágok a terepasztalon - a drágább módszer

Noch virágcsokrából készült virágzó mező

A legtöbb terepasztal tavaszi vagy nyári témájú, én is május-júniusi időszakot próbálom modellezni, ezért a virágok elengedhetetlen kellékei a terepasztalnak. A mezei virágokat a Noch késztermékeivel és a VMC virágporával próbálom modellezni.

Noch Grasbüschel termékek

A Noch méretfüggetlenül kínálja Grasbüschel terméket, amelyek, mint a 07135-ös cikkszámú 3 féle színt (fehér, sárga, piros) vagy a 07014-es szett vegyes színű mezei virágokat tartalmaznak, vagy mint a 07028-as egyféle színből 42 darabot, a kínálat szélességére nem lehet panasz. A „fűcsomók” mérete (amelyek tetején a virágok ülnek) 6 vagy 12 mm magasak. Igazság szerint már a 6mm is nagy a TT mérethez, a 12 mm meg már egy ember magassága lenne, ezért ezekre a méretekre a telepítéskor is figyelni kell.

Virágok a gyári javaslatot követve lettek elhelyezve - nekem nem tetszettek

Gyár utasítását követve

Ha követjük a Noch ajánlását, akkor ezeket a virágcsomókat elültetjük, vagy külön és akkor egy többé-kevésbé szabályos kört kapunk, vagy egymás mellé téve egy nagyobb virágzó területet. Őszintén szólva nekem ez a megoldás nem nagyon tetszett.

Ahogy én használom

A virágcsomók szára egy műanyag talapzatban pihen, a gyári utasítás szerint ezt ragasztom a terepasztalhoz. A saját módszeremben, mikor a virágokat felhasználom, akkor ezt az alsó műanyag darabot vágom le, az XXL termékek esetén bátran, a 6 mm-esnél annyit, hogy csak egy kis ragasztó maradjon, hogy azért még le tudjam tenni. (A virágok, ha hozzáérünk elég könnyen lejönnek.)
Az XXL termékek esetén vágást követően önálló virágszálakat kapok, ezzel ugyanúgy tudok bánni, mintha fű lenne, akár fűhöz is keverhetem (csak az ültetés irányára kell figyelni a csippentős módszer esetében).
A kisebb, 6 mm-es virágszálakat a ragasztó fogja tartani, ezét itt két részre vágva, vékony csíkként tudom elhelyezni.
Sajnos a 6mm-es virágok szárának színe fényesen világító műzöld, még a Noch hirtelen-zöld fűjétől is elüt, ezért elég kevés hely van, ahol önállóan lehet alkalmazni. Bár a nyitóképen képen látható virágokat körbeültettem más színű fűvel, a színeltérés így is látható.
A virágcsomók elhelyezése a korábban már ismertetett csippentős módszerrel történik. A területre már korábban szóróanyagot, majd arra füvet ragasztok, és csak a következő lépésben teszem rá a virágokat. Nem szoktam spórolni a faragasztóval, ugyanakkor próbálok olyan helyekre csöppenteni, ahol fű hiányos maradt. Ugyanakkor van az a szituáció is, amikor a virágot elhelyezve nagyon kilóg a környezetéből, ezekben az esetekben nem úszom meg, hogy a virágok köré, közé újabb, kisebb-nagyobb fűcsomókat ne helyezzek.
Csippentett rét

A bejegyzésnek eredetileg ezt a címet akartam adni: A fű, ami első látásra megtetszett, majd megutáltam, de később megtanultam vele élni. Igen figyelemfelhívó cím lett volna, illett volna az eggyel ezelőtti bejegyzéshez, de aztán tovább gondoltam.
A bejegyzés egy olyan fű lerakási technikáról fog szólni, amely egyszerű, de hosszú időt vesz igénybe, rengeteget kell hajolni közben, azonban az eredménye szerintem tetszetős.

Tovább a bejegyzéshez

 
Leltár

Míg másoknál az őszi időszak a terepasztal építés kezdete, nálam ilyenkor zárul. Ennek oka csak annyi, hogy a garázsban építkeztem, télre pedig kell a hely az autónak is. A pakolgatás során zárszámadást is teszek, mit terveztem tavasszal, és mi teljesült.

Tovább a bejegyzéshez

 
Itt kezdődik a terepasztal?

A bejegyzéshez mellékelt képet osztottam meg a Facebookon, amelyekre egyértelműen pozitív visszajelzések érkeztek. Illetve egy olyan is, amely elgondolkodtatott.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.