Csippentett rét

Többféle fű mintája: Noch és VMC saját márkás termékei

A bejegyzésnek eredetileg ezt a címet akartam adni: A fű, ami első látásra megtetszett, majd megutáltam, később megtanultam vele élni. Igen figyelemfelhívó cím lett volna, illett volna a korábbi bejegyzéshez, de aztán tovább gondoltam a témát és átfogóbb tartalmat írtam.
A fű, amely megtetszett ennyire, a Noch wildgras elnevezésű terméke volt, elég nagy csomagban, alkalmas fűszóróval való szórásra, bőven elég ennyi a terepasztalhoz – gondoltam induláskor. Sajnos, olyan régóta megvan, hogy a cikkszámát nem tudom, ezért csak friss zöld rétként fogok rá hivatkozni. Tudom, a Noch is forgalmaz más keveréket is, és van is nekem, de a nagy szerelem ez a friss zöld rét volt, üde volt, mint a tavasz. Aztán rájöttem, hogy 1-2 színű fűből a terepasztal unalmas, olyan hetvenes évek hatását kelti, amikor a realisztikus terephez nem voltak meg a feltételek. A Noch friss zöld rét fűkeveréke a jobb felső sarokban látható, mellette balra a Vasútmodell centrum (VMC) saját márkás Sárvári gyógyfű, az alsó sorban balról a VMC saját márkás Dörgicsei kaszáló, Kisalföldi szalmaboglya, Tési fennsík fantázianevű keverékeiből tettem ki mintát. Ebből is látszik, hogy a Noch friss zöld rétje hasonló színű szálakból áll, összhatásában homogén, addig a VMC termékeiben több a szín. A Noch terméke önmagában alkalmas lehet egy sarjadó búzatábla létrehozására, de a vadrétek esetében ajánlott többféle méretű és színű füvek keverése. Szóval a terméket kicsit megutáltam, és félretettem.

Fűkeverés másképpen - a friss zöld hogyan hat különböző színek mellett.

A szóróanyagok keverését többféle módon is végzem, van, amikor egy tálba teszek bele különböző fajtájú füveket, ilyenkor jutott egy-két csipet a friss zöld rét szóróanyagból is, mint az alsó mintán lévő Tési fennsíkhoz keverve. Lehet látni, hogy benne van, de sokat nem tesz hozzá.
Nem tudom, ki, hogy van vele, de mivel én elég régóta építem (és bontom) a terepasztalom, egy idő után már a szórt rét sem tetszett annyira. Akkor találtam rá Adóba László Építsünk diorámát kétkötetes füzetében egy egyszerű, de hosszú időt és derekat igénybe vevő lerakási módra.
Ehhez a módszerhez viszont alkalmasnak találtam a friss zöld rét keveréket. Személyes kedvencem a Kisalföldi szalmaboglya, de egy egész rétet nem lehet vele kirakni, így csak színesítés céljából kerül a keverékbe. Viszont, ha egy csipet sárgás fűhöz friss zöldet keverek máris az látszik, hogy az elszáradt fű helyén sarjad az új, sokkal izgalmasabb lehet a táj. Hasonló a helyzet, ha a barnás-száradt színhez keverem.

A legjobb keverék az, amit a fűszórás után porszívózok össze

Az az igazság azonban, a legjobb keveréket akkor kapom, ha morzsa-porszívóval a következő napon végig megyek a szóráson. A morzsaporszívó belsejébe zoknit húzok, majd ez kiforgatva és átszitálva kapok egy keveréket. A teaszűrőn mindig marad egy kevés fű, ezeket nem tudom felhasználni, (például egymáshoz tapadtak) kidobom.
A leszitált többség viszont a csippentős technikához is alkalmas, így a szitálás után fellelhető talajtörmelék sem fog gondot okozni.

Az első lépésben a fűvel borítani kívánt területre faragasztót teszek

Adóba László a technikáját ecsetszőrre készítette el, de alkalmas statikus fűvel is. Az ő módszertanát kezdetben használtam, majd alakítottam rajta. Az első lépésben a fűvel borítani kívánt területre faragasztót teszek.

Ezt követően vizes ecsettel a teljes felületre szétkenem a faragasztót

Ezt követően vizes ecsettel a teljes felületre szétkenem a faragasztót. Abban a nálam gyakori esetben, mint a képen is, folytatok egy korábbi lerakást, akkor egészen a már letett fűtövekig húzom szét a vizes ragasztóanyagot. Igen, működne sima hígítatlan faragasztóval is, azonban, ha kevesebb anyagból is lehet dolgozni ezzel a technikával, miért ne tenném. Másrészt én sokszor expressz faragasztót veszek, amihez vizet keverve a száradási ideje megnövekszik.
A technikához 4-5 milliméter hosszú szóróanyagot használok, a hosszabb már túl nagy lenne (az 5 mm is a valóságban 60 centi), a rövidebbet pedig megfogni még meg lehet, de utána dolgozni vele lehetetlenség.

Ezt követően fogok egy csipet füvet és a ragasztós felületre teszem

Ezt követően fogok egy csipet füvet, elrendezem a kezemben, hogy a szálak vége nagyjából egyformán álljon. Ilyenkor tudok szalmát a friss réttel keverni, egy fűcsomón belül több szín is lehet.
Figyelni kell arra, hogy a lerakáskor még véletlenül se nyúljunk bele a ragasztóba, mert ez a többi csomó lerakását fogja akadályozni azzal, hogy a fű a kezünkhöz ragad, nem a talajra.

Csak a a kép kedvéért tettem a terület közepébe a fűcsomót, egyébként hátulról előre érdemes haladni

Itt a kép kedvéért tettem a terület közepébe a fűcsomót, egyébként mindig a széltől haladunk előre, mert ez esetben látom is, mit teszek le.
Az a mondás ennél a technikánál fokozottan igaz, hogy sokat akar, de nem bírja, illetve a kevesebb több. Abban az esetben, ha sok füvet csippentek, akkor vagy egy nagyon tömött zsombékot kapok, vagy egy része a fűnek el fog feküdni, de a legrosszabb esetben állni fognak a világ minden irányába, mint a szelídgesztenye tüskéi.
Egy idő után az ember keze ráérez, hogy a fűből mennyi ragadta meg, és egy csipetből két-három ritkásabb fűcsomót is ki tud tenni.

Ujjak lehet rendezgetni, lapítani a fűcsomót.

Ha beleragadt a fű a ragasztóba, ujjal lehet rendezgetni. Ha esetleg van, ami nem ragad le, az sem nagy baj, ilyenkor azonban már nem szabad javítgatni, majd a következő fűcsomóval helyrehozzuk.

Ilyen lesz, ha elkészül. Az utolsó két centin fűszórást tettem az összehasonlításhoz.

A terület így néz ki a lerakást követően. Nem törekszem arra, hogy egyforma méretű csomókar képezzek, és arra sem, hogy a szín mindenhol hasonló legyen, ezért érdekes formákat, kiszáradt foltokat, térfoglaló csomókat lehet létrehozni. A friss zöld rét hatása is teljesen más így, mintha csak bekevertem volna.
Az utolsó két centit fűszóróval készítettem el, összehasonlításképpen. Látszik, hogy a fűszóró esetén nagyon sok anyagot használok, sok megy mellé, jó része nem tapad le – ezt szedem össze morzsa-porszívóval. A másrészt pedig, hogy egy időnek el kell telnie, mire valaki észreveszi, hová kell még szórni. Ugyanakkor a fű ott is felfelé áll, ha akarom, akkor ott is lehet érdekes társulásokat létrehozni, viszont ez az egyenetlen felületet én még nem tudtam létrehozni segítségével.
Írtam, hogy a technika hosszadalmas és fáradtságos. Nagyjából egy tenyérnyi területet tudok 1 óra alatt lerakni, ehhez viszont számos alkalommal kell lehajolni csippenteni, lehajolni ragasztóba tenni, majd rendezni. A fűszóróval ez előkészületekkel együtt sincs több 5 percnél, és ezzel a technikával készült rétet is fel lehet dobni néhány csippentett fűcsomóval.

Irtásos története

Úgy gondolom, hogy egy igazi terepasztalnak van története, egy elképzelt valósága. Ez a történet segít abban is, hogy jobban elképzeljük a tájat, ezzel is egy valószerűbb terepet építsünk.
Irtásos volt a terepasztal első elkészült része, persze, ezen is többször módosítottam, de most már véglegesnek tekintem.

Tovább a bejegyzéshez

 
Miért utálok mecseki erdőtalajjal dolgozni, ha terepet építek?

A Vasútmodell Centrum (VMC) saját márkás, mecseki erdőtalaj elnevezésű terméke sokoldalúan használható, nem csak talaj takarására, hanem fák kérgének készítésére, műanyag elemek koszolására (rászáradt sár hatás létrehozására) is megfelelő, én a terepasztalomon rendszeresen használom. Azzal a technikával, amivel én dolgozom, a terep építése nehézkes, erőt kell vennem magamon, hogy belefogjak. A bejegyzés nem a termék ellen szól (mivel a fél terepasztalon ez van, a másik felén meg lesz), hanem bemutat egy technológiát, amely ugyan szép eredményt ad, de az oda vezető út nehézkes. A termék elérhető kiszerelése olcsó és kiadós, lehet vele kísérletezgetni úgy, hogy senkit nem dönt nyomorba.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.
Az időbélyeg nem alkalmas azonosításra, az oldal első elérésének időpontját tartalmazza.