Játéktigris.hu - Blog a terepasztal építéséről és modellgyűjtésről

Vasútmodell kiállítás Szolnok, VOKE művelődési ház

Hogyan ne építs terepasztalt? • 2019-10-27

Keresőszavak: kiállítás,

Széles magyar mozdonyválaszték

2019-ben nem volt TeMoFeszt, ezért választottam ezt a kiállítást pótlásként. Az ilyen kiállításokra azért szeretek járni, mert minden asztalból lehet tanulni.

Szolnokon tavasszal, március 15-e környékén az Agórában is van egy nagy kiállítás, ez annak a kistestvére lehet.

A földszinten állt a TT asztal. Régi BTTB sínekből készült, hagyományos építésű terepasztal, alul-felül állomással. Az állomás TT asztalon meglehetősen nagy méretű: egy mozdony és 3 GYSEV Halbi simán befért. Hagyományos építésű terepasztal, teljesen sík, a domborzat, növényzet inkább csak jelzésszinten találhatóak meg rajta. Az asztal sokféle játékra ad lehetőséget.

Pályafenntartó vagon

A terepasztalon láttam egy pályafenntartó vagont, amely messziről nagyon látványosan mutatott. Közelről megnézve laposkocsi alapra, kartonpapírból készült, kis kiegészítőkkel felturbózott makett volt.

Olasz meseváros

A következő emeleten található volt ez a H0 méretben készült meseváros. Bár elsőre túlzsúfoltnak tűnik, de kidolgozott kis részleteket sokáig el lehet nézegetni, van itt kivilágított állomás mellett pálmafák és óriáskaktusz is.

Amerikai vasút N méretben

A szinten látható volt még egy N méretben lévő amerikai témájú modulasztal: megtalálhatóak voltak rajta sajátos amerikai elemek (iskolabuszok, épületek, farm), és amerikai mozdonyok, nagyméretű vagonokkal. A modulasztal két hurokban végződött, így a futás folyamatos volt. Azt sajnáltam, hogy ugyanaz a szerelvény futott rajta, pedig emiatt még visszamentem később is, hogy megnézhessek esetleg mást is.

A legnagyobb asztal a VOKE H0 méretű modulasztala volt. Mint minden modulasztal, ez is változó minőségű volt, de megtalálhatóak voltak rajta szépen kidolgozott részek: az állomásról, az erdősávokról, a koszolt, kopott vagonokról több fotót is készítettem - ezeket később biztos fel tudom használni.
A facsoportok esetében nagyon feltűnő, hogy a fák méretben hátrafelé növekszenek, bár a természetben ez nem mindig így van, de látványban egy tömött, sűrű ligetet mutatnak.

Busch 2019. évi akciókészletek

Még tavaly év végén vettem át a Busch akciókészleteit (action set), amely TT méretben egyfajta piaci rést tölt be, de csak most jutottam oda, hogy ki is bontsam ezeket a dobozokat. Az igaz, hogy nem egy gyártó készít valamilyen tevékenységet végző figurákat, de komplett, kiegészítőkkel ellátott szettek ritkábbak. A csomagoláson is látszik, a Busch komolyan gondolja: minden kis szett külön dobozt és ennek megfelelő, magasabb árat is kapott.

Tovább a bejegyzéshez

 
A cseh AWT a lengyel PKP Cargo Internationalre cseréli cégtábláját

Az AWT, mint brand teljesen eltűnik a piacról 2019. októberétől, és a PKP Cargo International részeként működik tovább. A lengyel tulajdonos úgy döntött, hogy az integráció arculatváltással is jár, így a látványos narancs-szürke festést fehér alapszín kék felirattal megjelenés váltja.
A jelenlegi bejegyzés nem a konkrét modell bemutatására koncentrál, inkább az AWT-t mint céget, illetve az AWT logóval TT méretarányban megjelent modelleket sorol fel.

Tovább a bejegyzéshez

 
www.jatektigris.hu
Nándori András oldala
e-mail cím: info kukac jatektigris pont hu

Tájékoztatom, hogy az oldal nem használ sütiket, azonban a látogatottság követéséhez az oldal címeiben időbélyeget használok.

Az oldal fejlesztése és biztonságának megőrzése érdekében tárolásra kerülnek az oldal felé elküldött kérések közül a böngésző címsorába paraméterként beírt értékek is.